ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Агенти срещу тролове – “ДБ” си го връща на “Възраждане”

Парламент 47 народно събрание Божидар Божанов Ивайло Мирчев

Осветяване на платените анонимници в социалните мрежи или интернет цензура? Депутати от "Демократична България" внесоха законопроект за промени в Закона за електронната търговия, насочени срещу знаменитото явление на новото време – троловете. Като вносителите изрично се позовават на политическата му употреба по време на избори. 

"Социалните мрежи имат съществено влияние върху общественото мнение, като това подлежи на организирани злоупотреби чрез т. нар. "тролове", особено в периоди на предизборна кампания. Законопроектът предвижда в рамките на предизборна кампания социалните мрежи, които представляват много големи онлайн платформи, използващи алгоритми за препоръчване на съдържание, да прилагат серия от технически мерки за ограничаване на фалшивите ("тролски") профили. Предвижда се и задължение за предоставяне на информация за всички подизпълнители на действия по модерация на социалните мрежи, както и

минимален наличен модераторски капацитет за модериране на български език

(в случай, че платформата извършва модерация), мотивират се вносителите.  

Посочено е още, че със законопроекта се уреждат произтичащи задължения от Акта за цифровите услуги на ЕС, в т. ч. създаване на координатор за цифрови услуги, извънсъдебно уреждане на спорове при модерация на съдържание и доверено подаване на сигнали, като не се създава нова администрация, а се използва експертизата на съществуващи.

Промените задължават големите онлайн платформи да прилагат мерки за идентифициране на анонимни и неистински профили в период на предизборна кампания по широк набор от показатели. Сред тях са интернет адресите и снимките на потребителите, свързването на голям нерегистрирани потребители в трупи за кратко време след регистрация, несъответствия между личните данни на различни места в рамките на онлайн платформата, използването на визуално сходни букви, както и наличие на координирано подаване на сигнали срещу съдържанието в платформата. 

При установен риск по тези идентификации, платформата трябва да изследва съдържанието относно групата без да въвежда общо наблюдение за всички потребители. Последващите действия на спрямо идентифицираните анонимни и неистински профили, както и спрямо споделеното от тях съдържание, се определят от онлайн платформите съгласно техните публикувани правила. Платформите ще трябва обаче да

предоставят обобщена информация за установените тролове

и предприетите срещу тях действия на ЦИК и координатора за цифровите услуги като независим колегиален орган съгласно евро правилата. 

Предложението е той да бъде оглавен от председателя на КЗП, а членове да са омбудсманът, министрите на електронното управление, на вътрешните работи, на културата, председателите на КРС, на СЕМ и на Комисията по защита от дискриминацията. Към координатора на цифровите услуги ще бъде формиран и обществен съвет с консултативни функции – с участието на бизнес асоциациите, неправителствените организации и академичната общност.  

Отделно КЗП ще действа и като национален орган за извънсъдебно уреждане на спорове при използването на онлайн платформи. Споровете ще се решават на практика от сертифицирани за тази дейност органи,  които ще бъдат вписвани в регистър към координатора за цифровите услуги. данни за извънсъдебното уреждане на спорове ще бъдат публикувани по реда на Закона за достъп до обществена информация. В друг регистър пък ще бъдат вписвани проверените податели на сигнали, каквито по право ще са организациите за колективно управление на авторски права и Централната избирателна комисия. 

Впечатляващи са предвидените в законопроекта

задължения за големите онлайн платформи

по изпълнение решенията на българските органи по модерация и уреждане на спорове.

При решение в полза на потребителя, всички дълготрайни негативни ефекти върху него трябва да бъдат заличени. Това трябва да стане чрез лишаване на троловете от възможност да използват функционалностите на платформата извън основните, повишаване на сроковете за наказания при последващи нарушения, ограничаване разпространението на съдържание, публикувано от потребителя.

Големите платформи ще трябва още да предоставят на координатора на цифрови услуги у нас информация за броя свои служители – модератори, владеещи български език, с каквито са длъжни да разполагат, броя подлежащи на модериране публикации на български език, наименованията и идентификаторите на компаниите – подизпълнители на дейностите по модериране на съдържанието, както и действителните им собственици и лицата с пряк и непряк контрол върху тях. И, за да е скрепена уредбата с истинска държавна тежест, за нарушения на въведените с нея изисквания на Регламента за цифровите услуги,

доставчиците ще бъдат санкционирани с до 2% от световния им годишен оборот. 

Доколко подобна регламентация би ангажирала "Фейсбук", "Туитър" с изпълнението й не е ясно. Факт е обаче засиленото противодействие на Европейския съюз и регулаторите на водещите му държави членки срещу практиките на интернет гигантите в различни насоки. Друг е въпросът, че със законопроекта "Демократична България" затапват и "Възраждане" за внесения от тях преди това проект на Закон за регистрация на чуждестранните агенти. Конкретната заявка беше направена след скандалната пресконференция, която Костадин Костадинов и компания прекратиха заради нежеланието на недолюбвани от тях медии да напуснат.

Последва партийна позиция, в която преосноваването на българската държава беше обвързано с

отсичане пипалата на американското влияние

"във всички сфери – политическа, образователна, медийна, дори съдебна." 

Изрично беше посочено финансирането чрез Фондация „Америка за България“, която вливала огромен финансов ресурс за разделяне и овладяване на обществото, понеже сме били нужни на "господарите от Метрополията" само като територия. 

Беше подчертано, че става въпрос за български аналог на приетия преди повече от 8 десетилетия американски Закон за регистрация на чуждите агенти (FARA), но одобреният преди няколко месеца руски аналог бе подминат като източник. Именно привържениците на "Възраждане" са едни от най-остро застъпващите партийните позиции в интернет пространството, основно в две направления. Едното е крайната антиамериканска и проруска риторика, другото – яростната съпротива срещу ковид ваксинацията. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *