ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Асен Василев: ГЕРБ замъгляват обстановката, защото са слаби

Асен Василев

"Още от ден първи след изборите казахме, че имаме 16 приоритета, за които ще преговаряме с всички партии, открито, пред камерите."

Това заяви Асен Василев от "Продължаваме промяната" в интервю по Нова телевизия, като допълни, че на партиите им е отнело цял месец да се решат да преговарят с тях по въпросните 16 приоритета.

Асен Василев уточни, че и преди, както и сега, отказват среща с ГЕРБ за съставяне на правителство. Но в същото време от ПП никога не са отказвали среща по 16-те приоритета, на които държат.

На въпрос дали от "Продължаваме промяната" са готови да преговарят съставяне на правителство с ГЕРБ, той отсече, че отговорът е "не" и винаги е бил "не". Добави, че не разбира откъде идва изненадата и объркването у хората, при положение, че още от ден първи са заявили, че за тези 16 теми ще разговарят с абсолютно всички партии и коалиции. Ето защо предстоящата среща с ГЕРБ не би трябвало да изненадва никого.

Съпредседателят на ПП отново подчерта, че ще бъдат опозиция на ГЕРБ и нямат намерение да съставят правителство с тях. Освен това всичко, което искат да обсъдят с ГЕРБ, ще се случи открито и пред камерите.

На въпрос дали президентът Росен Плевнелиев има пръст в организирането на планираната среща между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ, както самият преговарящ от контактната група обяви вчера (5 ноември), Асен Василев категорично отрече. Той добави, че е имало разговор за договаряне на среща, но от страна на Десислава Атанасова от ГЕРБ и Андрей Гюров от "Продължаваме промяната". Той поясни, че те двамата са се договорили да бъде организиран такъв разговор между ''Продължаваме промяната" и ГЕРБ.

"ГЕРБ нямат мнозинство в този парламент – ако имаха, Росен Желязков щеше да е шеф на парламента. Ако имаха – всички комисии щяха да са избрани от него. Вече щеше да има и правителство. Но те, като нямат мнозинство, се опитват така да замъглят цялата обстановка, че да прикрият тази си слабост", заяви бившият финансов министър.  

По повод на това, че Бойко Борисов няма да присъства на срещата, Асен Василев подчерта, че за ПП е важно там да бъдат хората, които са компетентни по важните за тях 16 теми. Той обясни, че голямата част от въпросите, които ще се обсъждат, ще са за бюджета, енергетиката, както и за всички закони за антикорупционната програма и по Плана за възстановяване и устойчивост. Депутатът от "Продължаваме промяната'' допълни, че тази среща не е политическа, а изцяло техническа.

Асен Василев подчерта, че е огромен проблем, че няма вкаран бюджет за разглеждане за предстоящата 2023 г. и точно това ще бъде един от основните приоритети, които ще се обсъдят на предстоящата среща с ГЕРБ.

Според Асен Василев шансът третият мандат да отиде в "Демократична България" е нулев заради отношението на президента към партията. Съставянето на кабинет с него звучало като "научна фантастика". Той добави, че ако все пак отиде у тях, ще видят какво ще стане.

По отношение на това дали има разцепление в "Продължаваме промяната", Василев отговори категорично "не". А на въпрос дали има някакви противоречия, той отговори: "Винаги има противоречия. Това е най-хубавото. Винаги има лично мнение, но за него няма санкции."

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *