ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Атаката срещу това да си оттеглим закона беше от много посоки

Георги Свиленски

Заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски посочи по време на дебатите за Изборния кодекс, че  бившият министър-председател е казал: „Оттеглете закона и ще ви дам кодовете“.

Той коментира темата и днес в ефира на Нова телевизия. Свиленски каза, че има опасения, че Петков  ще трябва да съди цялата парламентарна група – аз не съм го обвинил в нищо, цитирах негови думи, не съм казвал, че той ги държи, след като той има възможност да ни ги даде, значи някой някъде ги има, посочи Свиленски.

"Искахме да дадем възможност на всички български граждани да гласуват – колкото и малко да са тези, които гласуват на хартия", каза депутатът от БСП Георги Свиленски по повод ожесточените дебати в парламента за Изборния кодекс.

„Не е ли по-добре 180 000 българи да наблюдават и контролират изборния процес или трима или петима да държат ключовете и кодовете?“, попита той.

Според него, повече хора ще излязат да гласуват, точно защото ще бъдат сигурни, че гласът им ще бъде преброен. Това ще се гарантира с видеозаснемане.

Свиленски призна, че също не е вярвал, че могат да се правят манипулации с машинното гласуване. „Но дойде една сутрин г-н Петков пред парламентарната група и каза: „Айде оттеглете го този закон и ще ви дам кодовете“, посочи той.

„Нека не си мислим, че европейците са по-глупави от нас. В никоя друга европейска страна не се гласува така. Те също могат да си купят машини“, изтъкна социалистът.

Относно заявлението на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, че ще го съди заради разкритието в парламента за кодовете, Свиленски каза: „Имам опасения че г-н Петков ще трябва да съди цялата парламентарна група. Не знам за какво ще ме съди. Аз не съм го обвинил в нищо. Аз съм цитирал негови думи, които той е дошъл и казал“. Според него, след като той е казал това, значи някой някъде държи въпросните кодове.

„Разбирам, че не само пред групата, когато аз го чух, след това е разказвал на колеги в индивидуални разговори“, допълни Свиленски.

„Атаката срещу това да си оттеглим закона беше от много посоки. Разговори в кулоарите са воден непрекъснато с много народни представители. От представители на „Промяната“, обясни той.

Попитан защо БСП са се обърнали срещу бившите си коалиционни партньори ПП, той заяви: "Ние не сме се обърнали срещу никой“.

„За тях възможността да се махне машината като основен фактор в изборния процес, явно се оказа някакъв огромен залог. Тези хора изпаднаха в истерия, когато законът беше приет на първо четене“, каза той.

„Нашите отношения не са се променили към колегите. Не знам защо те си променят отношението. Явно г-н Петков е решил, че такива казуси, които той има, трябва да се решават в съда. Аз цитирам, аз не си измислям“, посочи Свиленски.

Той обясни и как се е стигнало до разкритието за офертата с кодовете: „През целия ден 10 часа или 12 колегите от ПП питаха защо внесохме този закон. Накрая в 7 ч. вечерта трябваше да им обясня защо“.

На въпроса дали БСП биха подкрепили предложеното от ПП и ДБ правителство на малцинството, той отговори: „Правителство на малцинство със с 73 народни представители, ние ще влезем в световната история. Такова правителство с 20% подкрепа няма. Има правителство с 2,3 4, липсващи места. Не сме водили разговори. Нека да ни поканят“.

„Ако те държат на това, което са казали, те не би трябвало да внасят никакъв кабинет на малцинството“, посочи Свиленски.

„Нека да се откажат от тази първа точка тяхна (Изборния кодекс, бел.ред.). Те залагат предварително някакви прегради, които е ясно, че няма как да ги прескочат. Ако няма правителство, чакаме развитието на парламентарната рулетка“, обясни депутатът.

„Вече сме два месеца след изборите, още няма мандат за съставяне на кабинет. Не знаем какво се случва. Никой не води разговор“, подчерта той.

„Такова време се дава, ако е внесен бюджет. Само че служебният кабинет го е страх да внесе бюджет. Студът идва, зимата идва, сметките стават големи, служебният кабинет седи удобно по креслата, ние депутатите си говорим за изборния процес, и никой не донася бюджета на държавата“, каза Свиленски. Според него, за това протакане е виновен служебният кабинет. Той смята, че бюджетът ще оформи кабинета.

Организационният секретар на Изпълнителното бюро на БСП и член на парламентарната група на левицата Борислав Гуцанов също заяви в ефира на Nova News, че неведнъж от БСП са чували думите на Кирил Петков “Оттеглете закона и ще ви дам кодовете“.

По думите на Гуцанов цялата парламентарна група на “БСП за България“, която стои на първите редове в пленарната зала, са чули думите на Кирил Петков “Оттеглете закона и ще ви дам кодовете“.

„Разговори е имало и в стаята на групата ни, когато е идвал г-н Петков да коментира Изборния кодекс“, обясни социалистът и допълни, че от левицата са предложили същия закон за смесено гласуване преди около две години.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *