ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Атанас Пеканов: До края на 2022 г. ще има първо плащане по ПВУ

Атанас Пеканов

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов обяви, че очаква първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост да е до края на годината. Той уточни, че парите по първия транш ще са около 2.7 милиарда лева.

Атанас Пеканов добави, че през миналата седмица България е получила одобрение за първия транш от страна на Европейската комисия. Това означава, че още тази година държавата ще може да отчете като изпълнена задача реализирането на първото плащане.

"Сега в момента върви технически процес, който също трябва да бъде одобрен от държавите членки, но важната стъпка беше, че Европейската комисия одобри първия транш", обясни Пеканов. Той добави, че обикновено страните членки одобряват средствата на останалите. В същото време той не се ангажира на коя дата парите ще бъдат преведени. "В крайна сметка това е в ръцете на европейските институции. В момента ние работим за второто плащане", обясни вицепремиерът.

Атанас Пеканов уточни, че ангажиментите ни за закриване на въглищните централи, поети с ПВУ, остават. Той добави и че тези условия са били договорени от редовния кабинет и Европейската комисия и не е имало възможност за промени. Поясни и че няма страна, която по някакъв начин да е пристъпила към промени във вече заложените и договорени ангажименти по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Знаете, че в Европа се водят много активни дискусии по отношение на променящата се среда в енергийната сфера. Европа откликва на тези промени с нови инструменти, например RepowerEU. Когато работата по този инструмент приключи и имаме повече яснота за неговото използване, то тогава ще можем да обсъждаме променената ситуация с оглед на механизмите, които ще ни помогнат да се справим по-добре с нея", обясни Атанас Пеканов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *