ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Банда за убийства и грабежи тръгва към затвора

автомат калашников

Банда, извършвала убийства и грабежи на територията на столицата, е на път към затвора. Общо 11 души са осъдени за участие в групата, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Софийски градски съд (СГС) постанови осъдителни присъди за престъпление по чл. 321 от НК, както и за други престъпни деяния.

Подсъдимите М. А. и В. Я. са признати за виновни в това, че от началото на 2006 г. до 31.07.2013 г. съвместно са ръководели на територията на Република България организирана престъпна група от единадесет лица, с цел да вършат съгласувано в страната убийства, квалифицирани кражби и грабежи, като групата е въоръжена с дълго автоматично оръжие и е създадена с користна цел, което е престъпление по чл. 321, ал. 3, пр. 1 и пр. 2, т. 1 във вр. с ал. 1, пр. 2 от НК. За това престъпление на М. А. е определено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 6 години, а на В. Я. – „лишаване от свобода“ за срок от 7 години, които да изтърпят при първоначален строг режим., съобщават от пресцентъра на държавното обвинение. 

Подсъдимият М. А е признат за виновен и за това, че от неустановена дата до 16.01.2011 г. в гр. София е държал оръжия – 2 бр. автомати от незавършен производствен цикъл конструкция „Калашников“ и боеприпаси за огнестрелно оръжие в голямо количество – 60 бр. патрони, предназначени за стрелба с „АК-47“ и неговите модификации; 65 бр. патрони, предназначени за стрелба с пистолети кал. 9 мм и картечни пистолети кал. 9 мм; 46 бр. патрони кал. 9 мм, предназначени за стрелба с пистолети „Макаров“ и „Стечкин“ и др.; 42 бр. патрони кал. 9 мм, предназначени за стрелба с пистолети кал. 9 мм, без да има за това надлежно разрешение съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия – престъпление по чл. 339, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК. За това престъпление на подсъдимия М. А. е определено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години при първоначален строг режим на изтърпяване. 

На основание чл. 25 във вр. с чл. 23, ал. 1 от НК между настоящата и предходна присъда е определено едно общо най-тежко наказание, което подсъдимият М. А. следва да изтърпи, а именно – „лишаване от свобода“ за срок от 6 години при първоначален строг режим.  

На основание чл. 25 във вр. с чл. 23, ал. 1 от НК подсъдимият В. Я. следва да изтърпи общо най-тежко наказание, а именно – „лишаване от свобода“ за срок от 17 години при първоначален строг режим. Към това наказание е присъединено и наказание „глоба“ в размер на 5000 лв.  

Подсъдимите В. А., И. И., Х. Х., Н. С., Д. Г., Ж. Б., А. М. и П. К. са признати за виновни, че са участвали в ръководената от М. А. и В. Я организирана престъпна група, поради което са осъдени за извършено престъпление по чл. 321, ал. 3, пр. 1 и пр. 2, т. 2 във вр. с ал. 2 от НК.

За това престъпление на участниците в групата са наложени следните наказания:

–          на В. А. и на И. И. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, което да изтърпят при първоначален строг режим. На основание чл. 68, ал. 1 от НК  подсъдимият И. И. следва да изтърпи отделно при първоначален строг режим и наложеното с друга присъда наказание „лишаване от свобода“ за срок от две години;

–          на Х. Х., на Н. С. и на А. М. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, изпълнението на което е отложено с изпитателен срок от 5 години;

–          на Д. Г. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 години, което да изтърпи при първоначален строг режим. Подсъдимият Д. Г. следва да изтърпи общо най-тежко наказание „лишаване от свобода“ за срок от 6 години при първоначален строг режим, наложено му на основание чл. 25 във вр. с чл. 23, ал. 1 от НК; 

–          на Ж. Б. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, което да изтърпи при първоначален общ режим;

–          на П. К. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 години, което да бъде изтърпяно при първоначален строг режим.

Подсъдимият Е. М. е признат за виновен за въоръжен грабеж в особено големи размери, извършен по поръчение на организираната престъпна група, ръководена от подсъдимите М. А. и В. Я., като на 05.04.2012 г. в гр. София, Е. М. в съучастие като съизвършител с неустановено лице отнел сумата от 215 000 лв.от владението на главния касиер в банков клон с намерение противозаконно да я присвои, като употребил за това заплашване, насочвайки оръжие към касиера.

За това престъпление на подсъдимия Е. М. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 години при първоначален строг режим. Подсъдимият следва да изтърпи едно общо най-тежко наказание „лишаване от свобода“ за срок от 17 години и 6 месеца при първоначален строг режим, наложено му на основание чл. 25 във вр. с чл. 23, ал. 1 от НК.       

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протестиране пред Софийски апелативен съд.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *