ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Благоевград не иска македонският клуб да се казва “Н. Вапцаров”

македонски културен клуб никола вапцаров благоевград (БНТ)

Македонски културен клуб се очаква да отвори врати в Благоевград тази неделя, 30 октомври. Той ще носи името на поета Никола Вапцаров.

Общинският съвет в Благоевград остро се противопостави на предстоящото откриване на клуба, като на последното си заседание съветниците приеха и специална декларация. В нея те определят като антибългарска провокация разполагането на македонския културен клуб на територията на община Благоевград, предаде БНТ.

"За нас е неоспорим исторически факт, че македонската нация е създадена изкуствено от Коминтерна през 1934 година, че единствената причина за съществуването и е да обслужи интересите на болшевишката партия и Съветския съюз и за целите на чужда държава", се казва в документа.

"За нас като БЪЛГАРИ и жители на ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ е изключително голяма обида и провокация, на велик български поет, като Никола Йонков Вапцаров да се натрапва чуждо национално самосъзнание! Водени от всичко това, ние общинските съветници в Общински съвет Благоевград, считаме, че създаването на подобен център в нашия град е груба провокация и демонстрация от страна на нелегитимни за нашето право организации", се казва още в текста.

Декларацията на общинския съвет в Благоевград пък стана повод за реакция от страна на Министерството на външните работи на Република Северна Македония. Оттам разпространиха позиция, в която се посочва, че Министерството на външните работи осъжда непремерените квалификации в съдържанието, които се отнасят за македонския народ.

"Очевидно е, че такива декларации са против усилията на двете правителства за изграждане на доверие между народите на двете държави и против духа на Договора за приятелство и добросъседство, чиято основна цел е точно тази – да изгражда приятелство и взаимно уважение", се казва в съобщението на МВнР на Република Северна Македония.

Вчера премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски изрази мнение, че отварянето на културни центрове каквито са българските в Битоля и Охрид, както и македонският в София, а скоро и в Благоевград, ще допринесат за сближаване между хората от двете държави.

"В неделя аз ще бъда в Скопие, но ние в Министерството на културата и правителството подготвяме документацията за отваряне на македонски културен център в Благоевград. Ще бъде изпратено искане за това до българското правителство в София, където вече има отворен такъв център. Вярвам, че отварянето на културни центрове е начин за сближаване между гражданите, държавите и институциите", каза Ковачевски, цитиран от македонски медии.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *