ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

БСП и ПП намериха сходство в икономическите и социалните си политики

Парламент среща Продължаваме промяната и БСП Кирил Петков Корнелия Нинова

БСП и "Продължаваме промяната" очертаха сходни икономически и социални политики за следващата година, но остават на различни мнения за бюджета. Социалистите подкрепят удължаване на сегашната финансова рамка, а "Продължаваме промяната" остава на позицията си за изцяло нов бюджет за 2023.

Предложенията на социалистите са направени след сериозен анализ, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. Сред мерките са увеличаване на минималната работна заплата на 850 лева, увеличение на майчинството, безплатни учебници и лекарства за деца, преизчисляване на пенсиите, както и подкрепа за енергийно бедни и таван на цените на ток, газ и парно. Левицата е изчислила, че предложенията им ще струват между 2 и 3 милиарда лева.

"Смятаме, че могат да се намерят разумни решения чрез промени в макрорамката, която предлага служебния кабинет в частта на приходите. Нашите предложения сме направили след сериозен анализ и на европейски политики, особено в големите европейски държави. Виждате какви сериозни пакети за подкрепа на домакинства, на семейства и на икономика се вземат като решения. Ще дам за пример, само в Германия 200 милиарда евро", каза Корнелия Нинова

От "Продължаваме промяната" заявиха, че има доста голямо съвпадение на перата, предложени от двете партии. Въпросът, според съпредседателят Асен Василев, е да се стъпи на правилната макрорамка със съответната приходна част, за да се разработят политики в разходната. Това е възможно да се случи, без да се нарушава финансовата дисциплина, но ще трябва да бъде внесен изцяло нов бюджет:

"Да предложим една декларация към правителството да внесат истински бюджет, защото това, което е внесено в момента, не е закон за бюджета. То е закон за удължаване на някои мерки и там всъщност няма едно число. Там са само дати: тази мярка се удължава до тази дата, така че без реален бюджет, внесен от правителството, всичко това, което и вие предлагате, и ние предлагаме, ще си остане едно добро пожелание, но няма да стане реалност за българските граждани", обясни Василев.

Разговорите за бюджета, инициирани от БСП, продължават и утре с парламентарната група на ГЕРБ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *