ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

БСП няма да изпраща преговарящи с контактните групи на ГЕРБ

БСП

БСП няма да отиде на разговори с контактната група, предложена от ГЕРБ. Няма да ходи на разговори, водени от Паси и Плевнелиев.

"Няма да участваме. Няма изобщо да се явим на такива разговори", отсече на брифинг председателят на партията Корнелия Нинова след заседание на Националния съвет на формацията. Тя бе категорична, че социалистите няма да подкрепят и правителство с мандати на ГЕРБ, на ДПС и на "Възраждане".

"Отговорността за съставяне на кабинет е на ГЕРБ и на партиите, които свалиха предишното редовно правителство", подчерта Нинова.

В същото време тя обяви, че е избран преговорен политически екип, който да участва в разговорите за другите мандати, когато дойде време за преговори. Той ще бъде оглавяван от нея. Другите имена в екипа са Атанас Зафиров, Кристиан Вигенин, Ирена Атанасова и Владимир Москов. Ще има и експертни групи, ако се стигне до разговори на подобно ниво, уточни лидерката на социалистическата партия.

Нинова набеляза спешните теми, които трябва да намерят отражение в бюджета за 2023 година. Това са таван на цените – ток, газ, парно и вода; необлагаем минимум, който да е прагът на бедност, безплатни лекарства за деца и възрастни и безплатни учебници за ученици до 12 клас, преизчисляване на пенсиите, минимална заплата, която да е 50% от средната, определение за енергийно бедни и подкрепа за техните семейства през зимата.

Не на последно място – компенсации за икономиката заради повишаващите се цени на енергоносителите.

Освен това Нинова изброи като цели на партията безусловната и последователна битка с модела "ГЕРБ", със задкулисието, с обръчите от фирми. На следващо място постави надпартийните теми – демографската катастрофа, здравеопазването и образованието.

По отношение на войната в Украйна тя обяви, че БСП е за мирно разрешаване на конфликта, което трябва да стане по дипломатичен път. Тя се обяви против износа на оръжие, както и против наема или покупката на нови самолети.

Във връзка с решението критиците на Нинова – Калоян Паргов и Кирил Добрев – да не бъдат допуснати до гласуване по време на днешното заседание на Националния съвет, Нинова обясни, че това е решение на общопартийната  контролна комисия. Тя се била събрала преди заседанието и взела решението.

Нинова обяви още, че догодина – на 11 и 12 февруари – ще бъде свикан конгрес на партията. На него ще бъде приета нова програма на БСП и промяна в устава.

"Не сме си заровили главата в пясъка. Ние сме реалисти – имаме проблем със спада в подкрепата за левицата", призна Нинова.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *