ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

БСП ще оспори решенията за именуване на площи в подкрепа на Украйна

Милка Христова

Общинските съветници от групата на "БСП за България" ще оспорят решенията за именуване на площи в София в подкрепа на Украйна пред областния управител. Това заяви заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова по време на днешната сесия.

На заседанието бяха приети докладите за именуване на площи в столичния район "Изгрев" с "Героите на Украйна" и "Борис Немцов". Това стана с гласовете на управляващите от ГЕРБ-СДС и  "Демократична България". Всички общински съветници от БСП гласуваха против.

"В нашата жалба ще покажем всички пороци и недостатъци в докладите. Ако не получим желания резултат от областния управител, ще се обърнем и към съда. Вярвам, че ще успеем да покажем на колегите как благородните идеи трябва да бъдат и законни", обясни тя.

Милка Христова припомни, че общинските съветници от групата на "БСП за България" изразиха категоричната си позиция против още при официалното обяваване на тези намерения. 

"Няколко са причините да не се съгласим с решенията. Първато, разбира се, е, че те са незаконни, обясни Милка Христова. – Тези решения противоречат на собствената ни Наредба. Ние смятаме, че именуването по този начин на площи е провокативно, конюнктурно и необмислено. Самото обстоятелство, че в рамките на три дни площите в единия от докладите се смениха от улица, през площад до тротоар, ограда и едно необлагородено пространство, показва, че това е едно изключително прибързано и необмислено решение. То не отчита мнението на гражданите. Подобно решение не обединява столичани. Най-малко трябваше да поискаме тяхната позиция по въпроса. Следваше да чуем мнението и на районната администрация и кмета на "Изгрев". Това е задължително по Наредба".

Милка Христова добави, че усещането, което остава у всички след приемането на решенията за именуване на площи в подкрепа на Украйна, е за угодническо решение, което по-скоро ще разедини гражданите на София, вместо да ги обедини.

"Всичко това е обидно както за вносителите, така и за онези хора, в чиято подкрепа е направено", категорична е Милка Христова.

"Настояването на всяка цена да бъде именувано пространство "Героите на Украйна" в близост до посолството на Русия не показва уважение към хората, които страдат от войната в момента. Целта е да бъде направено нещо напук, да бъде предизвикана политическа провокация. Това, убедена съм, не е от полза нито за гражданите на София, нито за страната ни", заяви тя.

Милка Христова обясни, че гласуването против от страна на общинските съветници от БСП и по двата доклада е основно от правни съображения. "Като местен орган на властта ние нямаме право да действаме незаконосъобразно, независимо от целта, която е поставена", посочи тя.

"Според член 10 от Наредбата, съществуват специални изисквания за кръщаване на общински обекти с чужди имена. Избраното име трябва да е с особени заслуги не за световната, а за историята на страната и града ни. И още нещо – трябва да има посочен обект, реципрочно назован в чуждата столица. Сега чакаме реакцията на Киев", допълни левият общински съветник.

Столичният общински съвет реши днес, че алея, която се намира между булевард „Драган Цанков” и оградата на руското посолство, ще бъде кръстена „Героите на Украйна”. Решението беше взето с 36 „За”, 16 „Против” и 0 въздържали се. 

Областният управител има 7 дни да вземе решение. Ако не върне предложението, то влиза в сила.  

С 33 гласа „За”, 12 „Против” и 2 въздържали се  беше прието и решението градинка в близост до посолството да носи името „Борис Немцов”. 

В предложението за „Борис Немцов” се посочваше нуждата да се изрази солидарност не само с украинския народ, но и „с тази част от руското общество, която се противопоставя на войната в Украйна, както и с над 14 000 арестувани по време на протестите в руските градове от Москва до Владивосток".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *