ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

България гласува на предсрочни парламентарни избори

Парламент Народно събрание сграда

България гласува на предсрочни парламентарни избори днес. Изборният ден започна в 7 часа и завършва в 20 часа. Ако след този час пред секциите има чакащи, гласуването може да бъде удължено, но с максимум един час – до 21:00 часа.

Тези избори ще определят новите 240 депутати в бъдещото 48-мо Народно събрание. Това са първите избори за тази година, но са третите предсрочни парламентарни избори от 2021 г. насам, което не е добър атестат за политическата класа у нас.

Общо 28 партии и коалиции издигат свои кандидати за депутати. Статистиката сочи, че на изборите за народни представители на 14 ноември миналата година те бяха 27, на 11 юли тази година – 23, а на 4 април – 30. Кандидатите за народни представители са общо 5334.

България е разделена на 31 многомандатни изборни райони (МИР). Като цяло, те съвпадат с областите в страната, като има и две изключения – София град, който е разделен на три района, и Пловдив – с два многомандатни изборни райони.

Тези предсрочните избори се организират от служебното правителство, ръководено от Гълъб Донев, което бе назначено от президента Румен Радев в началото на месец. Дотук се стигна след гласувания вот на недоверие към правителството на Кирил Петков и последвалото връщане на трите проучвателни мандата (на Продължаваме промяната, ГЕРБ-СДС и БСП) на президента Румен Радев

Според Изборния кодекс гласуването в България е задължително. 

Изборния кодекс предвижда гласуване с машини в секциите у нас и в чужбина, в които има 300 и повече избиратели. В днешните парламентарни избори ще бъдат използвани общо 10 993 устройства за машинно гласуване. То става със смарт карта, която избирателят получава от секционната комисия.

Хартиени бюлетини ще се използват в избирателните секции с по-малко от 300 избиратели, а също така и в секциите в болници, домове за възрастни хора и други специализирани институции, в секциите на плавателни съдове под български флаг, както и в арестите и местата за изтърпяване на наказание "лишаване от свобода". 

 

Първите парламентарни избори в България са през 1879 година

Те са редовни, проведени на 30 септември и 7 октомври в Княжество България. В тях участват двете водещи политически сили в тогава – Либералната и Консервативната партия.

След избирането му за владетел на Княжеството и във връзка с нормалното съществуване на държавата, княз Александър I трябва да избере първото българско правителство измежду представителите на двете политически партии в Учредителното събрание. Той оказва доверието си на консерваторите. Така първият български кабинет е оглавен от Тодор Бурмов, назначен е с Указ № 1 от 5 юли 1879 година и той има основна задача да подготви изборите за първо Обикновено Народно събрание. Те се произвеждат през октомври същата година.

На 29 август 1879 г. княз Александър I Батенберг подписва Указ № 126, с който насрочва деня на изборите – 30 септември 1879-а. В изборния ден при ниска избирателна активност от 32% Либералната партия печели убедителна победа и на 21 октомври народните представители от първото Обикновено Народно събрание се събират в София.

Съгласно установената практика на парламентарната демокрация, князът възлага на лидера на мнозинството да състави правителство. 

Изборите са правно установени чрез глава ХІV „За обикновеното Народно събрание“, дял І „За състава на обикновеното Народно събрание“ от Конституцията на Княжество България и "Временните правилва за избирането на представителите на първото обикновено народно събрание.

Чл. 86, ал. 1 от Търновската конституция регламентира изборът на народните представители да се осъществява пряко от народа, като на 10 хиляди души население и от двата пола се полага по един народен представител.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *