ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

България и Армения ще продължат да развиват сътрудничеството си

Президентите на Армения и България Вахагн Хачатурян и Румен Радев проведоха среща на четири очи.

България и Армения ще продължат да развиват сътрудничеството си в областта на икономиката, търговията, инвестициите и транспортната свързаност. Това заявиха президентите Румен Радев и Вахагн Хачатурян след среща в София.

Това е първата визита на арменски държавен глава у нас за последните 14 години.

Президентът Румен Радев определи като знаково официалното посещение на арменския си колега, защото се провежда в годината, в която София и Ереван отбелязват 30 години от установяване на дипломатически отношения. По този повод двамата държавни глави подписаха съвместна декларация. 

В присъствието на Радев и Хачатурян беше подписан и документ за създаване на Арменско-българска търговско-икономическа камара.

Задълбочаването на сътрудничеството в областта на иновациите и високите технологии между двете държави беше сред обсъжданите теми, както и транспортната свързаност.

"България и Армения са водещи страни в развитието на мултимодел на транспортен коридор Персийки залив – Черно море. Това ще даде допълнителен тласък не само за развитие на нашата икономика, но за гарантиране на стабилността и сигурността в Черноморския регион и в Кавказ", посочи Румен Радев.

Двамата президенти изразиха обща загриженост за използване на всички механизми в рамките на Европейския съюз и НАТО, за да има стабилност и траен мир в региона.

"Ние подкрепяме и ще продължим да помагаме за развитието на отношенията между Армения и Европейския съюз", каза Радев

Той подчерта и значението на арменската общност за България: "Чиято роля в нашето общество ние високо ценим. Не само здрава връзка между нашите страни, но тя е и символ на солидарност, приятелство и съпричастност".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *