ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

България и РСМ подписаха двустранния протокол

Генчовска

"Днешната среща беше изключително полезна. Беше отчетен прогресът във всички секторни групи, които са пет на брой. Това, което оттук насетне трябва да се направи, е на база постигнатите споразумения и договорености те да бъдат претворени на практика, което е изключително сериозен ангажимент и на двете държави."

Това обяви външният министър Теодора Генчовска, след като в сградата на Министерството на външните работи бе подписан двустранният протокол, който е част от преговорната рамка за еврочленство на югозападната ни съседка. Това става ден, след като парламентът на Северна Македония прие така нареченото Френско предложение.

"Това, което беше най-важното и на което всички вие станахте свидетели днес, е подписването на Втория протокол между Република България и Република Северна Македония. Експертите от Външно министерство остават в готовност да продължат взаимодействието на ниво работни групи с колегите от Министерството на външните работи на Република Северна Македония.

Знаете, че България е държавата, която най-силно подкрепя европейската интеграция на Република Северна Македония и Албания. Оттук насетне им пожелаваме успех по пътя, който отдавна искат да поемат.

Надявам се, че с общи усилия и с нашата подкрепа ще стигнат дотам, където гражданите на Република Северна Македония най-много искат да стигнат – а именно членство в Европейския съюз. Успех!" – обърна се министър Теодора Генчовска към делегацията от Северна Македония.

От своя страна външният министър на Република Северна Македония – Буяр Османи посочи, че Скопие разчита на България за подкрепа и изрази надежда, че се отваря нова глава в отношенията между двете страни, които да са като между съюзници в НАТО и близки приятели. 

Очаква се, че съдържанието на протокола ще бъде разпространено едва след заседанието на постоянните представители в ЕС в Брюксел, което е насрочено за утре, 18 юли.

Известно е, че документът е над 10 страници и в него фигурират конкретни мерки и срокове, в които трябва да се изчистят историческите спорове между София и Скопие. Договорености в историческата комисия са постигнати за личностите Св. Наум, Св. Климент, Св. Св. Кирил и Методий, цар Самуил. До една година трябва да бъде постигнато съгласие за периода през Средновековието, трябва да има общи чествания на исторически личности и събития. През 2024 г. трябва отново да бъдат съгласувани учебните програми, след като се произнесе комисията по историческите въпроси. Следва и българите да бъдат вписани в Конституцията на РСМ, да има реабилитация на жертвите на югорежима и да се отвори Архивът на тайните служби.

Както става ясно от думите на министър Генчовска, това е вторият протокол, подписан между двете страни. Първият протокол е от първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия между България и Северна Македония и той бе подписан на 10 юни 2019 г. в София. Оттогава досега комисията не е имала заседания.

Съгласно чл. 12 от Договора за добросъседство от 2017 г. съвместната междуправителствена комисия провежда редовни срещи един път годишно с цел преглед на ефективното му прилагане, приемане на мерки за подобряване на двустранното сътрудничество, както и решаване на въпроси, възникнали по време на изпълнението на Договора.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *