ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

България се нуждае от национална велосипедна мрежа

Министерски съвет Ирена Георгиева

“България има нужда от създаването на национална велосипедна мрежа. Казват, че всяко пътешествие започва с първата крачка и ние вярваме, че приемането на Национален велосипеден план е ключовата първа крачка.” 

Това заяви заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева в приветствието си към участниците в Националната велосипедна конференция по проекта „Дунавски велосипедни планове“. 

Събитието се организира от Българската асоциация за алтернативен туризъм, с подкрепата на Министерството на туризма, като част от проекта “Дунавски велосипедни планове” с финансовата подкрепа на Програмата за транснационално сътрудничество "Дунав 2014-2020 година".  

Форумът представя първия Национален велосипеден план на България. Събира заинтересовани страни в областта на развитие на велосипедното движение и велотуризма от цялата страна. 

Заместник-министърът обясни, че Министерството на туризма, като асоцииран партньор по проекта, оценява високо постигнатите до момента резултати, сътрудничеството между дунавските страни партньори и възможността да се обмени полезен опит. 

Георгиева изказа благодарност от името на министър Илин Димитров за извършената работа и положените усилия от екипа на Българска асоциация за алтернативен туризъм за съставянето на плана. Тя отчете и приноса на членовете на Междуведомствената работна група, която включва представители на заинтересованите от развитието на велосипедизма у нас страни. 

Проектът „Дунавски велосипедни планове“ е важен за България от гледна точка на сътрудничеството, обмяната на опит и съществуващите „добри практики” на отделните страни от Дунавския регион. Всичко това допринася за развитие на велосипедните политики на национално ниво и улеснява разработването на Националния велосипеден план. Чрез проекта се насърчава колоезденето и велосипедният туризъм, както и се популяризират веломаршрутите в целия Дунавски регион. 

„Новите потребности на съвременния човек и общество, развитието на велосипедния туризъм в Европа и все по-големият интерес към този вид пътуване налагат адаптирането на национални, регионални и местни политики“, допълни в приветствието си заместник-министър Георгиева.  

По думите й колоезденето и туризмът са печеливша комбинация и техните ползи са безспорни за постигане на по-общи цели. Свързани с устойчив транспорт и устойчива мобилност, устойчив туризъм, декарбонизация, борба с климатичните промени и адаптация към тях. 

Заместник-министър Георгиева коментира, че за да се постигнат целите, са нужни не само средства, но и вероятно законови и административни реформи. 

Конференцията в рамките на днешния ден (3 октомври) представя постиженията и амбициите за развитие на колоезденето в няколко основни направления – национална мрежа от велосипедни маршрути, политика и постижения на общини, маршрути и трансгранично сътрудничество, организиране на велосипедни събития и пътувания за чужденци, граждански инициативи и велосипедна икономика. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *