ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Българинът не е готов на 100% за машинно гласуване

Избори 2ри октомври 2022 Тома Биков

Преди ден, на 13 октомври, бившият министър на електронното управление Божидар Божанов, обяви, че проблем със сигурността на машините от предсрочния вот на 2 октомври няма. Той обвини Бойко Борисов, че в деня, когато е бил представен кодът за тях, лидерът на партия ГЕРБ не се е явил.

Днес, на 14 октомври, Тома Биков, избран за депутат от ГЕРБ-СДС, реши да даде интервю за Нова телевизия, за да опровергае твърденията на Божанов.

"Ние имахме представител. Това е доц. Явор Томов”, обяви Биков, като подчерта, че за представянето на кода ГЕРБ не са получили покана. „Очевидно е, че имаше бъгове. Дали е от кода, дали е от флашката…”, изказа Биков неясни предположения. Според Биков няма абсолютно никакви гаранции, че кодът на машините е направен добре и не дава проблеми.

Той добави, че: "Трябва да се направи промяна в Изборния кодекс, за да се дадат гаранции не на нас, а на обществото. Съмненията за честността на вота и в неговото нормално протичане вредят на доверието и в изборния процес, и в институциите”.

Тома Биков поясни, че от ГЕРБ нямат подозрения, че изборните резултати са фалшифицирани или нереални, но се съмняват в самия процес на гласуване.

"Моето мнение е, че ние не сме готови изобщо за 100-процентово машинно гласуване”, категоричен бе Биков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *