ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Българската делегация начело с премиера замина за Киев

Върховна рада украински парламент украйна киев

За Киев замина българска делегация начело с премиера Кирил Петков и с участието на депутати от "Продължаваме промяната“, "Има такъв народ“ и "Демократична България". БСП отказа да изпрати свой представител и потвърди позицията си против предоставянето на смъртоносни оръжия и боеприпаси на Украйна.

След коалиционния съвет вчера няма все още съгласие сред партньорите за военно-техническо подпомагане на украинската отбрана. Беше казано, че обсъждането на въпроса ще продължи след посещението в Киев.

Четирите управляващи партии вчера се събраха на извънреден коалиционен съвет, за да търсят консенсус по темата за предоставяне на военна помощ на Украйна. 

Премиерът Кирил Петков обяви за своя цел намирането на консенсус по темата, но към този момент постигането на съгласие изглежда все по-трудно. "Демократична България" и "Има такъв народ" са твърдо "за" оказване на военна помощ. 

Изпълнителното бюро на БСП на свое заседание обяви, че ще подкрепи само хуманитарна помощ за Украйна и няма да изпрати свой човек в делегацията за Киев, водена от премиера Кирил Петков.

До срещата на лидерите на четирите формации в управляващата коалиция се стигна, след като инициаторът ѝ – съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че отменя поканата си, тъй като проектът за изпращане на военна помощ ще бъде вкаран като точка за гласуване в пленарна зала още в първия работен ден на парламента след великденската ваканция.

"Тази точка ще влезне в парламента и всяка политическа сила ще трябва да заеме позиция с "да" или "не" – няма да може повече с общи приказки да се минава покрай тази тема. Оттам нататък всеки политически играч ще си прецени как да действа", каза Иванов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *