ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Цената на газа е паднала с 53% от септември насам

Министерски съвет Деница Златева

Заявихме намаляване на цената на газа с 29%, а от септември – 53%. Това е благодарение на тръжните процедури. Драстично е падането на цената и драстична е и разликите в отстъпките, на които се е купувал природния газ преди. Отстъпките са до 10 пъти по-големи. Това заяви в ефира на бТВ Деница Златева, изпълнителен директор на "Булгаргаз".

Тя обясни, че ако държавата беше закупила осигурените от предното правителство танкери с газ, сме щели да платим няколко десетки милиони левове повече от сегашната цена на търга. „С прозрачните търгове и доверието на партньорите към нас постигнахме два пъти по-ниска цена на газа – с 53% намаление само за два месеца“, подчерта Златева.

Нямало е вмешателство в търговете, категорична е тя.

На въпрос относно това колко са са дългосрочни цените, тя заяви: „В момента тече процедурата за подаване на оферти за декември. Участващите за ноември – 10 фирми от Европа, Азия и САЩ, имат интерес и за декември. Очакваме отстъпките да се запазят, да са на сходни нива, а това ще позволи да гарантираме устойчива цена. Направихме отделни търгове за ноември и декември, защото дружеството ще участва на годишния търг в Ревитуса. Там ще осигурим слотове за цялата календарна 2023 г. И паралелно върви и търга за цялата 2023 г. Наша цел е гаранцията на капацитет и слотове.“

„Имаме контакт с „Газпром“ всяка вечер, като те ни връщат нулево потвърждение, това е заложено в договора. Нямаме никакъв отговор на писмата ни“, обясни Златева.

Тя заяви, че не се знае има ли руски газ в микса, който се доставя у нас.

„България си получава цялото количество азерски газ по интерконектора, договорено на договорната цена“, потвърди тя.

„Хранилището в Чирен е пълно до 80% – това отговаря на изискванията и стандартите на ЕК. До края на месеца очакваме запълване на 90%“, допълни Златева.

Тя коментира и проверките на ДАНС в „Булгаргаз“.

„Искат документи за определени периоди – от април. Всичко поискано им се предоставя. Обхваща се периодът на правителството на Кирил Петков“, уточни Деница Златева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *