ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

ЦИК продължава да проверява част от дефектиралите машини

Машина за гласуване на изборите

Централната избирателна комисия продължава да проверява част от дефектиралите машини от изборите на 2 октомври. Оказва се, че 4 машини, на които се е гласувало са със сгрешен хеш код. Вече са изискани  началните протоколи от тези устройства, които са отпечатани в секционните избирателни комисии в началото на изборния ден. 

Устройствата са били инсталирани в Монтана, в два от районите в София и в Търговище.

В анализ на "Информационно обслужване" – фирмата, преброител на резултатите от вота, става ясно, че от общо 11013 устройства данните от гласуването на 72 машини са отчетени с броене на контролни разписки, включително и 4-те машини със сгрешен хеш код.

33 устройства са престанали да работят в рамките на изборния ден. 8 машини не са разпечатали протокол, а за 31 данните от флашките не са разчетени.

"Тук трябва да отбележим, че в сравнение с предходните избори броят на преустановилите работа машини е близо два пъти по-малък" – обяви зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов, но отбеляза, че при четири устройства има и несъответствие на данните. Обясни, че в два от случаите има очевидни грешки, допуснати от секционните комисии.

"Така например, в 172-ра изборна секция в Силистра СИК демонстративно е попълнила целия протокол с нули, а в 61-ва секция в Стара Загора, там е трябвало да има една машина, но е била инсталирана втора машина, предназначена за 60-та секция, СИК е преброила контролните разписки от двете машини, но резултатът е вписан в един протокол и поради това са разминаванията с данните от първата машина", обясни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *