ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Данните от машините няма да се прикачват към изборните книжа

Парламент Йордан Цонев

След отварянето на избирателната кутия и преброяването на гласовете, на първия лист в протокола на секционната избирателна комисия последователно се вписва броят на намерените в избирателните кутии и в специалната кутия за машинно гласуване бюлетини. Това гласува парламентът, който прие на второ четене текстове от промените в Изборния кодекс. Вчера дебатът по измененията продължи близо 18 часа и приключи към 3 часа сутринта в петък. Днес депутатите продължиха работата си по изборното законодателство. Отпадна досегашната разпоредба протоколът от машинното гласуване да се прилага към протокола на СИК, както и данните от протокола от машинното гласуване да се прибавят към тези от протокола на секционната избирателна комисия при въвеждането им в изчислителния пункт на районната избирателна комисия чрез прехвърляне от записващото техническо устройство.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че това е била последната възможност да остане изискването данните от машината да бъдат прикачени към изборните книжа. "Как може да не искаме да отпечатаме един протокол? Това показва мотивация, която да прикрива напълно информацията от машините, да се създаде възможност за злоупотреби, така реално и машините почти нямат никакъв смисъл. Съжалявам, че всички бяхме част от момента, когато Изборният кодекс стана просто една хартиена процедура", добави той.

Секционната избирателна комисия ще брои подадените с хартиена бюлетина и бюлетина от машинния вот гласове и преференциите, според гласуваните текстове. Членовете на секционната избирателна комисия, кандидатите, застъпниците, представителите на партиите, коалициите и инициативните комитети и наблюдателите при поискване получават копие от подписания протокол, приеха депутатите. 

"Какво пречат флашките? Те са просто един допълнителен инструмент, който може да валидира, че всички бюлетини са преброени по правилния начин", каза по време на дебатите Владимир Табутов от ПП.

Реплики си размениха председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров и Радомир Чолаков от ГЕРБ. "Това, което се случва тук, е една фасадна демокрация", констатира Гюров. "Извинявайте се всеки път на секционните избирателни комисии, когато говорите. Това е концептуален спор. Ние няма да го решим. Вие вярвате на машините, защото не вярвате на хората. Ние вярваме на хората", отговори Чолаков.

"Тези, които ни наричат "лъжци", всъщност хвърлиха на боклука 80 млн. лева инвестиция на нашата държава", посочи Даниел Лорер от ПП. "Как да разчитаме, че СИК-овете са преброили всичко добросъвестно с всичките необходими контроли? Никак", допълни Надежда Йорданова от ДБ.

"Колегите от БСП лъгаха не знам колко седмици по телевизията, че щели да дадат алтернатива на машинния вот. Не, колеги. Вие току-що не само забранихте машинния вот, забранихте да се контролира манипулацията на вота в секциите", отчете другият съпредседател на ПП – Асен Василев.

От ДПС упрекнаха поведението на "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Лидерът на движението Мустафа Карадайъ отбеляза: "Срамно е за ПП и ДБ, които избягаха от тази зала, вместо да подкрепят машинното броене, както се прави в Съединените американски щати, във Великобритания, в Норвегия, а сега в момента изпадат в някакви странни състояния тук, от тази трибуна".

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *