ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Делегация от Бялисток разучи практиката на наш Арбитражен съд

арбитражен съд

Ръководството на Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата се срещна с делегация от град Бялисток, Полша.

Това стана в рамките на проект по програма Еразъм+ „Доброволно разрешаване на международни спорове, повишаване компетенцията на предприемачите чрез управление на малки и средни предприятия и обмен на опит между партньорски институции“. Посещението се проведе в сградата на Българската търговско-промишлена палата.

От страна на Арбитражния съд при Палатата участваха председателят му Благовест Пунев, Александър Кацарски и проф. Ангел Калайджиев, зам.председатели на организацията.

Полската делегация бе ръководена от Витолд Карчевски и придружена от  Йордан Драганчев, ръководител на Службата за търговско-икономически въпроси към Задграничното представителство на Република България в Република Полша. Като представител на Арбитражния съд присъстваше Каролина Лупинска, изпълняваща функциите на генерален секретар на Източния арбитражен съд към Камарата в Бялисток.

Благовест Пунев обясни защо неговата институция е компетентен арбитраж за разрешаване на спорове, в които могат да бъдат участници, както юридически, така и физически лица. 

Председателят на Арбитражния съд сподели подетата от Търговската палата и Арбитражния съд инициатива за създаване на регионална листа с арбитри към двадесет и седемте области в България. Тя включва изявени юристи, които практикуват извън столицата и откриват възможност на местните представители на бизнеса за достъп до ефективно, бързо и икономично правосъдие.

От ръководството на Арбитражния съд отговориха на въпроси на полските гости, свързани с дигитализацията на арбитражното производство, с провеждането на видеоконферентни заседания и най-вече – за предизвикателствата при събирането на доказателства – изслушване на вещи лица и разпити на свидетели в заседания, проведени онлайн, чрез платформа за конферентна връзка.

От Арбитражния съд при Палатата разказаха за изградена система за съхраняване на онлайн базирани електронни досиета на делата и за адаптирания си Правилник за дистанционното им гледане.

Делегацията от Бялисток споделиха как през 2015 година са поели инициатива за създаване на Източен съд към Палата в Бялисток, който да е като самостоятелен арбитражен съд, част от мрежата на тези съдилища в Полша.

Общо за всички участници бе разбирането, че идеята за арбитраж е свързана с ползотворното прилагане на извънсъдебните методи за разрешаване на спорове в полза на засилен инвеститорски интерес в двете държави.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *