ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Демерджиев и Милков в Хага заради присъединяването ни към Шенген

шенген

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи, че в понеделник и вторник ще бъде на визита в Хага заедно с министъра на външните работи Николай Милков, където ще проведе двустранни срещи във връзка с присъединяването на България към Шенген.

Той говори пред журналисти преди началото на заседанието на министрите на вътрешните работи и правосъдието в Брюксел.

В програмата са предвидени и срещи с министъра на вътрешните работи на Нидерландия, която е най-категорично противопоставящата се държава на присъединяването ни към пространството за свободно движение.

"Каквото има да се случва, ще се случва до 8-и декември", каза министър Демерджиев, визирайки предвидения за тази дата Съвет "Правосъдие и вътрешен ред".

Днес той е провел предварителни разговори с министъра на вътрешните работи на Австрия, представителката на Швеция и с еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон.

На журналистически въпрос за резервите на втората по големина партия в Швеция към нашето присъединяване, той отговори:

"Нито Австрия, нито Швеция заявиха категорични позиции срещу присъединяването ни в момента, но те имат своите изисквания – искат информация, искат време, искат дебат. Трябва решение на съответните органи в Швеция – в случая парламента. Така че работим, позитивни сме и трябва максимално да използваме времето си до 8-и декември".

Нидерландия в момента не посочва конкретни резерви, а ще изчака доклада на мисията на ЕС от проверката по външните граници, каза министър Демерджиев и припомни, че той е положителен.

За опазването на външните граници България ще поиска финансова помощ, както и помощ от ФРОНТЕКС, а и сили от страните членки.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *