ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

“Демократична България” иска спецзвено за машинно гласуване

Избори за парламент народни представители гласуване 2021 машинно машина

От ДБ искат в ЦИК да бъде създадено звено, чрез което да се управлява машинното и електронното гласуване. Идеята им е представителите на всяка парламентарна партия да имат достъп до данните на софтуера по всяко едно време. Целта е да не бъдат използвани услугите на подизпълнители без контрол от страна на комисията.

Вносителите на промените в Изборния кодекс са Божидар Божанов-бившият министър на електронното управление и Ивайло Мирчев-депутат и икономист. Това стана ясно от сайта на Народното събрание.

В проекта пише, че новото звено ще трябва да подпомогне ЦИК да координира провеждането на машинния вот, както и да подготви и осъществи преход от хартиен носител към изцяло дистанционно, електронно гласуване.

От ДБ предлагат министърът на електронното управление да бъде в помощ на ЦИК и да предоставя достъп до изходния код, както и до документацията на електронната система по всяко време. Също така да предоставя достъп до целия софтуер за въвеждане на данни и изчисляване на резултатите.

Идеята е достъпът да се сведе до не повече от 10 души от партия, които самата тя да предложи, и да обхваща онези политически формации, които са минали 4% бариера на последните парламентарни избори.

В Законопроекта е посочено, че ЦИК няма право налага ограничения в образователния ценз, както и кои да са представителите, посочени от партиите. Тя няма да има право да решава и в кой момент представителите ще имат достъп до нужните им данни.

От ДБ доказват с този Законопроект, че са категорично против връщането на смесеното гласуване, както и само на хартиена бюлетина. Такова изискване имат от БСП, ГЕРБ и ДСП, но уж с плавен преход към дистанционно, електронно гласуване.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *