ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Деница Златева: Парно ще има за всички

деница златева

Около 130 лева за мегаватчас се очаква да е цената на природния газ, която ще подадем за 1 ноември. Това е с 45% по-ниска цена от тази за октомври, а спрямо септември намалението е с 64%. Това каза пред БНТ  изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева.

Това намаление означава огромна подкрепа за бизнеса, добави тя.

"На първия търг се появиха много добри оферти и на база на тях получихме много добри отстъпки. Ако бяхме продължили да купуваме по предишните оферти, цената за ноември трябваше да е с 42% по-висока от сегашната. Този нов подход доведе до там, че за два месеца цената падна с 64%", заяви Златева.

"Тенденцията е устойчива, другата седмица ще обявим резултатите от търга за втеченен природен газ, но не очакваме резки промени в цената за декември. Все пак започва и отоплителният сезон, но основната ни цел е да поддържаме стабилни нива на природния газ. Затова и стартирахме годишния търг за природния газ. Има доста оферти", съобщи шефката на "Булгаргаз", като уточни, че едно от условията ни е да не са от държави, които са под санкционни режими.

В отговор на въпрос Деница Златева каза, че в България не влиза руски природен газ по договора с "Булгаргаз". Такъв газ влиза през Балкански поток за Сърбия и Унгария, продължават и доставките за Гърция, но в България по договора с "Булгаргаз" – не, поясни тя.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" отбеляза, че договорът на държавното дружество с "Газпром" изтича през декември 2022 г.

"Стратегията на "Булгаргаз" е да осигури алтернативни доставки. Мисля, че се справяме доста добре. Ако се се стигне до арбитраж, ние ще предприемем съответните действия. Ние изпълняваме условията на договора, не сме приели променените условия и изпълняваме задължението си всеки ден да подаваме заявка за доставки", заяви още Златева.

Тя увери, че няма опасност за доставките на природен газ за топлофикациите в цялата страна. Парно ще има за всички, подчерта Деница Златева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *