ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Депутатите отново се скараха покрай избора на постоянни комисии

Парламент заседание

Втори ден продължават разправиите покрай избора на постоянни парламентарни комисии. Естествено, депутатите забравиха обещанията за конструктивен тон, дадени по време на мъчителния избор на председател на НС, и отново се скараха. Този път противоречията възникнаха около спортната комисия. Председателят на парламентарната група на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров каза, че късно вечерта съпартийците му били уведомени, че Комисията по младежта и спорта е пренасочена към ДПС, а за ПП е отредена Комисията за правата на човека. Това не било станало на председателски съвет и със съгласието на "Продължаваме Промяната". Гюров попита какво е станало след закриването на заседанието вчера и кой в крайна сметка разпределя комисиите.

Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ отговори, че от ДПС изчакали всички парламентарни групи да си "заявят комисиите" и са поискали такива, които едва ли не никой не искал. В началото Комисията по младежта и спорта била заявена само от ДПС.

Съпредседателят на ПП Асен Василев оспори и призова, когато някой лъже от трибуната, да бъде санкциониран. Той отбеляза, че от ПП също били заявили Комисията по бюджет и финанси и регионалната комисия, но в крайна сметка ДПС получи бюджетната комисия. А Хамид Хамид от ДПС прочете по негови твърдения първата заявката на ПП за комисиите. Това били правната, енергийната, регионалната, социалната и антикорупционната. На свой ред Хамид обвини Василев в лъжа.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков пък твърди, че след като спортната комисия е била отредена на ПП, някой се е обадил на ДПС и на ГЕРБ и е казал тя да не бъде дадена на ПП. Според него причината е, че бившият министър на спорта Радостин Василев преди ден е подал сигнал срещу служебния ресорен министър Весела Лечева в КПКОНПИ. Съответно от ГЕРБ и ДПС се страхували какво би разкрил Василев, ако оглави спортната комисия. 

Социалистът Явор Божанков изтъкна, че е важно да се разбере откъде е дошло обаждането. "Ако е дошло от служебния кабинет на президента Радев, няма да съм изненадан", коментира той. И добави, че е недопустимо един служебен кабинет да се намесва във сформирането на Народното събрание и в създаването на комисии.

"Това, че някой да си приписва, че е самостоятелен борец с корупцията, ми навява мисълта да се обърна към председателя на Народното събрание, че е нужен семинар за компетенциите на институциите, включително на депутатите", каза Карадайъ. "Няма нужда народните представители еднолично да се вживяват в ролята на Рамбо, Конституционен съд, наказателен съд, административен съд", допълни той.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС обвини ПП в опит да блокират заседанието. И напомни, че в миналото Народно събрание опозицията не е имала нито една комисия, а сега получавала "толкова комисии, колкото депутати има".

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев предложи на колегите си да престанат "с етикетите" и да конструират разговора. Той поиска почивка, за да се изясни въпросът с претенциите на ПП към спортната комисия. Почивка не беше дадена, защото не беше минал един час от началото на заседанието. Депутатите преминаха към гласуване на проектите за решение за създаване на постоянни комисии.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *