ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Депутатите приеха на първо четене закриването на спецправосъдието

Парламент промени в закона за съдебната власт Надежда Йорданова Никола Минчев

Парламентът прие на първо четене закриването на специализираното правосъдие. Това стана с гласуваните промени в Закона за съдебната власт, внесени от Министерския съвет.  "За" гласуваха 134 депутати от ПП, БСП, ИТН, ДБ и "Възраждане". "Против" бяха  73-ма народни представители от ГЕРБ-СДС и ДПС.

Дебатът продължи повече от три часа и бе основно между ГЕРБ-СДС, които са срещу закриването на специализираните съд и прокуратура, и управляващото мнозинство, което подкрепя предложените изменения.

"Тези органи бяха създадени с добри намерения, но се превърнаха в политически репресивен апарат. Не може да се използват за политически натиск", каза Борислав Гуцанов от БСП. Според Петър Кьосев от "Продължаваме промяната" е трябвало да разследват престъпления по високите етажи. "Къде са присъдите и разследванията?", попита той.

От ГЕРБ отговориха, че с промените в закона, реформа на практика няма. "Не предлагате нищо ново. Прехвърляте дела от един съд в друг съд", заяви Дани Каназирева.

Андрей Михайлов ИТН посочи, че моделът на спецправосъдието бил порочно заченат и не могъл да роди правилен резултат.

Опозиционната партия "Възраждане" подкрепи предложението на управляващата коалиция. Депутатът от партията Петър Петров посочи, че спецправосъдието е използвано за натиск срещу определени политици и бизнесмени. Според него обаче с промяната обаче няма да бъде извършена същинска реформа. Затова трябвало да се работи в друга посока – да се ограничи властта на главния прокурор. 

С приетите измененията се предлага закриването на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните им специализирани прокуратури. Вносителите считат, че специализираните прокуратури и съдилища не са постигнали заложените им през 2011 г. цели.

С промените се предлага още отмяната на кариерните бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет, главния инспектор и инспекторите от Инспектората към Висшия  съдебен съвет. Мотивите са че бонусите са привилегия за съответните магистрати при възстановяването им на длъжност след приключване на мандата им, която им предоставя несправедливо преимущество за кариерно израстване пред останалите съдии и прокурори и следователи.

Главният прокурор Иван Гешев се закани, че ако Народното събрание одобри промените, той ще сезира Конституционния съд, защото по думите му зад проекта се крият нелегитимни интереси.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *