ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Десислава Атанасова: Заедно можем да постигнем консенсус

Среща на ПП и Герб

ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната“ проведоха разговори в Народното събрание.

Най-кратко те могат да се обобщят така: Двете парламентарни групи имат общи виждания по социалните теми, но се разминават в очакванията си за възможностите на бюджета. Те са зaявили готовност да продължат диалога си по спорните въпроси, като от "Продължаваме промяната" потвърдиха позицията си, че няма да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ.

В началото на срещата Десислава Атанасова се обърна към парламентарната група на ПП като заяви: "Благодаря за приетата покана за провеждане на публична и конструктивна среща. Предложихме я с ясното съзнание, че двете най-големи парламентарни групи са натоварени с най-много очаквания. И двете партии трябва да имат възможност за диалог в парламента, за подобна публична среща и да търсят постигане на базов консенсус по различни приоритети".

Според Десислава Атанасова е много важно да се сложи край на противопоставянето, актуално по време на предизборните кампании, и политическите сили да следват пътя към консенсуса. Тя заяви, че от парламентарната група на ГЕРБ са готови да водят диалог по всички значими точки и политики, които са налице. Атанасова добави, че трябва да се търсят всякакви възможности за овладяване на кризата.

От думите й стана ясно, че тази среща цели да покаже на обществото, че е възможен разговор без клишета, който е конструктивен, ясен и директен.

Атанасова уточни, че създаването на Комисия по конституционните въпроси е знак, че от ГЕРБ са готови на конструктивни разговори по темата за правосъдната реформа. От партията на Борисов били съгласни и с мярката на ПП – "Продължаване на програмата за следучилищни занятия за спорт и изкуства".

Десислава Атанасова заяви, че по темата за здравеопазването всички трябва да се ангажират, защото въпросът със заплатите на медиците, сестрите и санитарите през последните няколко дни е достигнал връхната си точка с организираните протести.

"При всички положения ще намерите консенсус по отношение на точка 6 – таван за цената на тока за българския бизнес. Но в друг размер – над 200 лева. И това е проектът на решение, който днес ще обсъдим на извънредното заседание на парламента", добави Атанасова, която уточни, че отдавна настояват за такава мярка, както и за още една – битовите потребители да останат на регулирания пазар.

От своя страна съпредседателят на ПП Кирил Петков благодари на ГЕРБ за поканата и за формата на провежданата среща.

"Искам да ви уверя, че дойдохме, продължавайки нашите принципи и обещания за конструктивен диалог. Двата принципа, които ни водят, са да изпълним обещанията си, дадени преди изборите, както и да направим всичко възможно, за да намерим решения за гражданите. Ние оставаме конструктивна опозиция. И трябва да бъде ясно – това не е разговор за подкрепа на първия мандат и ние не искаме да ви даваме грешни очаквания. Няма да подкрепим първия мандат", подчерта съпредседателят на "Продължаваме промяната".

По думите му, ако се сложат правилните икономически параметри, то 16-е политики, за които настояват, ще са в синхрон и ще са изпълними, без да трябва да се правят компромиси с бюджетната рамка и с дефицита, който ще може да се запази дори под 3 процента. Ще има и възможност за всички заложени от ПП социални плащания, добави Кирил Петков. Той увери: "Оттук нататък може да очаквате от нас разговор по всички важни политики и проблеми, в този формат".

Десислава Атанасова от своя страна заяви, че за ГЕРБ най-важна е подкрепата за България, за да се излезе от политическата криза. Тя посочи, че от парламентарната й група не приемат срещата като разговор за подкрепа на правителство с първия мандат или за коалиционно правителство между ПП и ГЕРБ.

"Не сме с грешни впечатления от тази среща. Много по-важно е, ако намерим базов консенсус по различните точки", подчерта Атанасова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *