ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Днешната кадрова метла в МВР: история с бъдеще

мвр

Любопитно предложение направи тази седмица Валери Йорданов, шеф на Столичната дирекция на МВР (СДВР) по време на първото правителство на Бойко Борисов: да се върнат разпоредбите от преди 1997 г., според които президентът назначава и освобождава всички висши ръководители в системата на МВР. Предложението му бе реакция на кадровите смени в седем от деветте столични РПУ-та, разпоредени от служебният министър Иван Демерджиев тази седмица.

Както вече е известно, Демерджиев обяви, че повод за тези рокади са извършените многобройни проверки.

"Хората, които ще сменим, не са осъществявали полицейски чадър върху никого, но от гледна точка на ръководството на МВР те не са осъществили  достатъчен контрол, не са създали необходимата организация, за да не се стига до случаи като случая "Семерджиев" и случая с катастрофата на околовръстното и още няколко фрапантни случаи, на които станахме свидетели през последните седмици. След като анализирахме ситуацията, стигнахме до извода, че без да се направят рокади,

няма как да обезпечим добрата организация и добрия контрол

в тези районни управления", заяви Демерджиев, мотивирайки заповедта си.

И… така:

 • Второ РПУ – на мястото на комисар Венелин Станков бе назначен инспектор Иван Дойчев, разузнавач трета степен, Втори сектор към Отдел "Противодействие на криминалната престъпност" в СДВР;
 • Трето РПУ – на мястото на комисар Александър Александров отиде главен инспектор Ивайло Величков, началник Втори сектор в Отдел "Икономическа полиция" в СДВР;
 • Четвърто РПУ – на мястото на комисар Румен Костадинов бе преназначен главен инспектор Кристиян Тонев, началник на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" в Първо РПУ;
 • Пето РПУ – на мястото на комисар Мариета Иванова бе преназначен главен инспектор Пламен Максимов, началник на Пети сектор в Отдел "Противодействие на криминалната престъпност" в СДВР;
 • Шесто РПУ – на мястото на комисар Делян Гешев бе преназначен комисар Пламен Колев, зам,-началник на отдел "Охранителна полиция" при СДВР;
 • Седмо РПУ – на мястото на комисар Ани Петрова бе преназначен главен инспектор Радостин Ангелов, началник на Шести сектор към отдел "Противодействие на криминалната престъпност" при СДВР;
 • Осмо РПУ – на мястото на комисар Валери Симеонов бе преназначен комисар Светослав Стойков, зам.-началник на Осмо РПУ.

Според бившия шеф на СДВР Валери Йорданов,

подобна масова рокада е прецедент.

Той самият бе уволнен през 2013 г. от тогавашният МВР шеф Цветлин Йовчев, след като от 2009 г. заемаше длъжността директор на СДВР.

Политическите чистки в министерството въобще не са прецедент. Тъкмо обратното – те са си традиция, стриктно спазвана от всяко ново политическо назначение на върха в МВР. Да припомним, например, какво се случи в годините след като Йорданов бе уволнен.

През януари 2015 г. вътрешният министър Веселин Вучков (Кабинет "Борисов 2") определи действията на предшественика си Цветлин Йовчев като погром и съобщи, че за първото шестмесечие на 2014 г. – по инициатива на органа по назначение (тоест на министъра),

от МВР са уволнени общо 1181 държавни служители.

А за цялата 2013 г. – годината, в която на власт дойде коалицията БСП – ДПС – "Атака" – по искане на министъра са били освободени едва 165 човека.

През май 2015 г., малко след като Вучков подаде оставка, а на негово място бе назначена Румяна Бъчварова, започна… поредното голямо премитане на директорските и началническите кабинети в областните дирекции. Причината бе прозаична – задаващият се местен вот през есента. 

Изборният опит на управляващите тогава бе достатъчен, за да си дадат сметка колко особено е значението на областните МВР-дирекции (ОДМВР) за крайните резултати от "преброяването". И, за да няма пробойни,

те чевръсто размахаха метлата

и поставиха своите си хора където трябваше:

 • ОДМВР-Перник – старши комисар Валентин Бучински,
 • ОДМВР-Добрич – старши комисар Веселин Колев,
 • ОДМВР-Варна – старши комисар Даниел Пашов,
 • ОДМВР- Благоевград – старши комисар Христо Разсолков,
 • ОДМВР-Русе – старши комисар Теодор Атанасов,
 • ОДМВР-Велико Търново – старши комисар Димитър Машов.

С временните си шефове, назначени в началото на 2015 г., осъмнаха две областни дирекции – Кърджали и Враца, и куп градове с кметове от ГЕРБ.

Не трябва да забравяме и

кадровите рокади на служебните правителства,

запълвали "парламентарния" вакуум в европейска България (т.е. от 2007 г. насам).

През през 2014 г., например, служебният вътрешен министър Йордан Бакалов махна "човекът на Цветлин Йовчев" в ОДМВР-Плевен и сложи неговия си фаворит – старши комисар Венцислав Катинов. Същото се случи и Смолян.

През юни 2021 г. Бойко Рашков назначи за директор на СДВР старши комисар Калоян Милтенов, който днес подбра и предложи на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев новите шефове на седемте РПУ-та в столицата.

"Предложих на директора на СДВР старши комисар Калоян Милтенов да излъчи екип, на който може да разчита и който да осигури такъв начин на управление на полицейските управления, че занапред да не ставаме свидетели на гореспоменатите случаи", заяви Демерджиев.

Така че началническия кадрил в МВР, на който станахме свидетели тази седмица, въобще не е никакъв прецедент, както твърди бившият шеф на СДВР Валери Йорданов.

Прецедент обаче ще бъде, ако неговата идея

за връщане към кадровата практика в МВР отпреди 1997 г.,

бъде възприета и узаконена.

В редакцията на Закона за МВР, която Йорданов има предвид, разпоредбата на чл. 197 постановяваше следното: "Главният секретар и директорите на националните служби се назначават от президента на републиката по предложение на Министерския съвет."

Ако това стане, ще се озовем в предверието на обилно коментираната напоследък (уж заради политическото безсилие на основните партии) хипотеза за радикално прекрояване на конституцията и въвеждане на президентско управление.

Служебният кабинет, предложен от държавния глава Румен Радев, вече направи каквото можа – избра нови шефове в столичните РПУ-та и преназначи стария директор на най-тайната спецслужба ДАТО.

В момента президентът назначава единствено главния секретар на МВР, но ако се върне старото правило да назначава и шефовете на днешните главни дирекции, властта му се разширява изключително. При това – без някой дори и с поглед да "пипне" конституцията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *