ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

До край на годината се очаква да заработи медицински хеликоптер

Антон Тонев

Първият медицински хеликоптер за спешна помощ трябва да бъде доставен и оборудван до края на годината.

Промените в системата предвиждат също предварително запазване на места в болниците за превозваните пациенти, обясни председателят на здравната комисия в парламента и депутат от "Продължаваме промяната" доц. д-р Антон Тонев.

"Искам да ви информирам, че първият хеликоптер очакваме до края на годината. След което да започне да се попълват, както машинният състав, така  и кадровият състав, който ще работи в тази система, така наречените свързани линейки. Това са линейки, които ще имат възможност "да запазват" легло в дадена болница, така че първо в самата болница да имаме готовност какъв пациент ще дойде до няколко минути и второ, екипът на линейката да е сигурен, че пътува към правилното място и няма да обикаля", каза доц. д-р Тонев от "Продължаваме промяната".

От юни ще започне попълването на електронните здравни досиета.

"Чрез тях пациентите ще имат достъп до резултати от направени им прегледите, медицински изследвания и предписани лекарства", обясни здравният министър Асена Сербезова.

„От 1 юни ще се дигитализират документите и в извънболничната медицинска помощ. Всички направления, амбулаторни листа от 1 август, всички дейности в болничната медицинска помощ –  от история на заболяването, през извършените медицински дейности, прегледите и резултатите от тях“, каза министър Сербезова при представянето на Анекса на Националния рамков договор.

604 милиона лева повече за медицинските дейности до края на тази година предвижда анексът към Националния рамков договор, подписан вчера в Министерството на здравеопазването.

Общопрактикуващите лекари и специалистите ще могат да повишат доходите си със до 38 процента след увеличение на плащанията за пациент и за профилактични прегледи, като плащанията за болничната помощ по клинични пътеки се повишават с 25 процента, съобщи здравният министър проф. Асена Сербезова:

"В доболничната помощ се предоставя възможност за 25% по-високо финансиране, което ще изисква значително покачване на заплатите на лекарите и останалите медицински специалисти, като основните работни заплати следва да бъдат осигурени в размер, не по-малък от респективно 2 000 лв. за лекари, 1 500 за медицински сестри, 910 за санитари съгласно отрасловия Колективен трудов договор в сектор "Здравеопазване".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *