ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

До последно България и Румъния ще продължат дипломатическите усилия за Шенген

България има всички шансове догодина да стане част от Шенген, заяви президентът Румен Радев, който е в Тирана за срещата на лидерите от Европейския съюз и Западните Балкани.

До последния момент България и Румъния ще продължат дипломатическите усилия за присъединяване към Шенген, коментира президентът Румен Радев на срещата на върха Европейския съюз – Западни балкани в Тирана.

"Има в определени страни от ЕС наслоени с години настроения срещу България, вече десетилетия. Тези настроения, аз мога да кажа – предубеждения – къде основателни, къде не, те много трудно се пречупват", отбеляза Румен Радев.

В Тирана австрийският канцлер потвърди днес позицията на Виена, че е против присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Преди ден вътрешният министър на Австрия даде ясно да се разбере, че няма одобрение от страна на Виена за разширяването с България и Румъния.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте е оптимист, че следващата година България може да направи стъпки напред по пътя си към Шенген. 

„На този етап за България не е "не", а е "все още не". Ще бъде необходимо повече време поради две причини – нова оценка на Механизма за сътрудничество и проверка и Механизмът за верификация в Шенген. Говорих с президента Румен Радев – оптимист съм, че следващата година можем да направим стъпки напред", заяви Рюте.

"България има всички шансове догодина да стане част от Шенген", заяви и президентът Румен Радев. Той потвърди, че страната ни ще продължи да работи на всички нива по темата и призова партиите да не я политизират.

"Имаме всички шансове догодина и това го знам от разговора най-вече с двете страни, които все още се колебаят, специално с Марк Рюте, догодина България да се присъедини към Шенген. Но това до голяма степен зависи от нас и от това как ние ще играем тази игра на терена на дипломацията, без емоции и най-вече без емоции вътре в България", коментира президентът Радев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *