ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Доставките на ток и съвместни проекти обсъдиха президентът Радев и премиерът на РСМ Ковачевски

президентът Румен Радев и министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски

Възможностите за доставки на електроенергия от България за Република Северна Македония и съвместните проекти в областта на икономическата свързаност обсъдиха на среща на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев и министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и водената от него правителствена делегация.

„Надявам се, че срещата Ви с българското правителство днес е важна стъпка за постигане на взаимноизгодно решение по въпроса за доставки на електроенергия при спазване на европейските правила“, заяви президентът Радев. Държавният глава приветства инициативата на министър-председателя Ковачевски за работното посещение в София и припомни призива си за по-чести срещи и диалог на най-високо политическо ниво за укрепване на доверието, взаимното разбирателство и развитието на добросъседските отношения между България и Република Северна Македония.

„Въпреки бурните политически страсти, на които станахме свидетели през последните месеци, отношенията между нашите две братски страни лежат върху здрав фундамент, който е отвъд  всякаква политическа конюнктура“, подчерта президентът Радев. Държавният глава припомни и многократно оказваната от България подкрепа за югозападната ни съседка – от признаването на държавността и независимостта на страната, през настояването за превантивния контингент на ООН при разпада на бивша Югославия, оказването на помощ по време на ембаргото, предоставената военно-техническа помощ по време на гражданския конфликт от 2001 г., както и при катастрофи и природни бедствия.

„В името на хората от двете страни на границата, в името на бъдещите поколения, в името на нашето общо европейско бъдеще, ние сме длъжни да развиваме и укрепваме този фундамент“, подчерта държавният глава и допълни, че политическите договорености, свързани с началото на преговорите за членство на Република Северна Македония в ЕС, са част от този процес.

От своя страна министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски изтъкна позитивния и ползотворен разговор, който македонската делегация е провела със служебния премиер Гълъб Донев. Ковачевски подчерта, че на срещата са обсъдени възможностите за сътрудничество в областта на електроенергията и възможностите за износ от България за подпомагане на икономиката и битовите потребители на Република Северна Македония през предстоящия зимен сезон.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *