ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Двойно е нараснал броят на неимунизираните срещу морбили деца у нас

ваксина ваксиниране ваксинация

Двойно е нараснал броят на неимунизираните срещу морбили деца у нас през първата година от пандемията. В сравнение с предходната 2019 година такава имунизация не е направена на над 6500 бебета и на още близо 10 хиляди деца на 12 години, при които се поставя втора доза от задължителната ваксина срещу този вирус.

Данните са на Националния център по заразни и паразитни болести, представени от Българското национално радио във връзка с предупреждението на Световната здравна организация, че през 2021 година е постигнато рекордно високо ниво на пропуснати имунизации срещу инфекцията.

Здравната статистика показва, че през 2019 година у нас е постигнат най-високият обхват на имунизирани с първа и втора доза от комбинираната ваксина срещу морбили, рубеола и паротит спрямо четири години назад – 95 процента при бебетата и близо 93 процента при 12-годишните.

Година по-късно идва пандемията и броят на ненаправените имунизации се вдига от 3000 на 6500 при бебетата, двойно повече стават и 12-годишните без поставена втора доза. Тенденцията се запазва и през 2021 година, като броят на неимунизираните спада с няколкостотин. А случаите на морбили или дребна шарка в България са най-много през 2019 година – регистрирани са 1231. През 2020-та има само 257, а през 2021 г. – нито един.

За първите девет месеца на тази година у нас е отчетен един случай на морбили.

В съвместен доклад Световната здравна организация и Американските центрове за контрол на заболяванията предупреждават, че около 40 милиона деца в света не са били имунизирани през миналата година и че в 22 държави са регистрирани големи огнища на вируса, което заедно със забавената имунизация представлява заплаха във всеки регион на света.   

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *