ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

ЕК с нови предложения за борба с високите цени на енергията

Терминал за природен газ

Европейската комисия предлага нов регламент за извънредни ситуации с цел справяне с високите цени на газа в Съюза и гарантиране на сигурността на снабдяването през зимата. Това ще бъде постигнато чрез съвместно закупуване на газ, механизми за ограничаване на цените на газовата борса TTF, нови мерки за прозрачно използване на инфраструктурата и солидарност между държавите членки, както и непрекъснати усилия за намаляване на потреблението. 

Регламентът съдържа следните елементи: обединяване на търсенето в Европейския съюз и съвместно закупуване на газ с цел договаряне на по-добри цени и предотвратяване на риска от конкуренция между държавите членки, които да наддават на световния пазар.

Следваща цел е постигането на напредък в работата по създаването на нов референтен показател за ценообразуване за втечнения природен газ (LNG) до март 2023 година. В краткосрочен план се работи за механизъм за корекция на цените. Ще се установи динамичното им ограничение за сделките на борсата за газ TTF, както и временен диапазон или коридор, за да се предотвратят екстремните им скокове на пазарите на деривати.

Ще се работи за въвеждане на автоматични правила за солидарност между държавите членки в случай на недостиг в снабдяването. Ангажиментът да се мисли и за останалите включва и държавите членки без пряка тръбопроводна връзка. Ще бъдат обхванати и тези страни, които имат съоръжения за втечнен природен газ. Европейската комисия ще работи и по предложение за създаване на механизъм за разпределяне на газа към държавите, засегнати от извънредната ситуация. То ще е и на регионално равнище, и на ниво Европейски съюз.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *