ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Ескалация на напрежението заради инфлацията и ниските доходи

бедност

В България масов национален протест със социални искания не е имало от много години, но заради високата инфлация и ниските заплати на работещи и служители двата най-големи синдиката в България – КНСБ и КТ “Подкрепа” – организират национални протестни действия в петък, 11 ноември, предадоха от БНР. Над 25 града и областни центрове ще участват в протеста. В София работниците и служителите ще се съберат в 10 часа пред сградата на Народното събрание.

Ниските доходи подтикват ескалацията на напрежението, защото исканията на синдикатите не се чуват. Те искат увеличение на доходите чрез приемане на Бюджет 2023 г. Това заяви пред БНР д-р Тодор Капитанов, който е нацинален секретар на КНСБ.

Той добави, че към този момент не се наблюдават никакви изгледи нито да се повиши минималната работна заплата, нито да се сложи необлагаем минимум на заплатите още през настоящата 2023 г. Също така каза, че в момента работещите се намират в ситуация на главоломно растящи цени и инфлация, която е почти 20%, а заплащането не се променя с нито лев. "Това е дневният ред на България – доходите и въпросът как ще прекараме предстоящата тежка зима, която тревожи всички работещи българи. Ние стартирахме реално протестни действия в цялата страна още на 19 септември, още от тогава сме заявили, че ако няма промяна, ще предприемем и по-сериозна крачка“, каза още Капитанов.

По време на предизборната кампания през октомври от КНСБ проведоха поредица от срещи с водачи на парламентарни групи и големите политически сили, за да ги запознаят с основните свои искания. Тодор Капитанов заяви, че умишлено са стартирали протестна кампания по време на предизборен период, за да стане ясно на народните представители, че няма как да влязат в парламента и да не извършват никакви промени. "Това е причината да стартираме протеста сега, в първият удобен момент. Очакваме партиите да поемат отговорност и исканията на КНСБ и КТ "Подкрепа" да бъдат изпълнени“, добави д-р Тодор Капитанов.

Той обясни още, че официално инфлацията в България е 18,7%, но основните стоки и услуги, които потребяваме, са поскъпнали с над 40,50% в повечето случаи. Според него личната инфлация достига по-скоро нива до над 50%. Капитанов добави още, че за никого не е тайна, че българите са работещите бедни, но в тази ситуация вече сме се превърнали в най-работещите и най-бедните. Също така заради ниските заплати в страната има огромно текучество на кадри навсякъде. Той допълни, че в много случаи работниците напускат страната, но работата не намалява и позицията на този работник трябва да бъде поета от оставащия му колега. И се получава така, че един човек трябва да свърши работата и на останалите, които са вече напуснали, буквално за същите пари. Капитанов смята, че точно затова са зачестили нарушенията с извънредния труд. Той добави, че България неслучайно е на последно място по отношение на спазването на трудовото законодателство.

"Няма как да няма увеличение на работните заплати, в противен случай ще има всенародни протести, защото хората няма да търпят да бъдат мачкани с тези подигравателни доходи, които се залагат за тях“, заключи д-р Тодор Капитанов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *