ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Еврокомисията замисля намаляване на скоростта по пътищата на ЕС

скорост

Трагичният инцидент в столицата, при който шофьор на лекотоварен камион прегази 19-годишно момиче, чакащо на спирка на градския транспорт, е поредният случай, който доказва, че са необходими строги мерки за въвеждане на ред по пътищата ни. Както е известно, досега разследването на това кърваво произшествие разкри, че шофьорът е бил чист от алкохол и дрога, а причина за инцидента е несъобразена скорост.

И тъй като досега каквито и мерки да предприема държавата в лицето на МВР, резултатът е по-скоро никакъв, ще се наложи да вперим поглед към ЕС и Европейската комисия, белким те измислят нещо. През май ЕК направи редица предложения на членовете си, които да им помогнат да пестят енергия на фона на енергийната криза. Сред тях бе и апелът към местните, регионалните и националните власти да намалят скоростта на движение по магистралите и населените зони.

Европейския съвет за пътна безопасност отдавна призовава ЕК да предприеме мерки в тази посока, като предложението й за намаляване на скоростите по пътищата бе подкрепено от Европейския парламент през октомври 2021 година. 

Eвропейският съвет по безопасност на транспорта (ETSC) направи анкета сред страните-членки, за да получи обратна връзка как се приема предложението за намаляването на скоростта на територията на общността. „Нашето предложение е ЕС официално да предложи максимална скорост от 120 км/ч на магистралите, 80 км/ч извън града и 30 км/ч в населените зони,” коментира Антонио Авеносо, изпълнителен директор на ETSC.

За момента България е поела ангажимент да намали максималната скорост на магистралите от 140 на 130 км/час. Гърция е отговорила, че ще намали скоростта извън града от 90 на 80 км/ч, като планира да въведе максимални 30 км/ч в населените места. Латвия ще въведе ограничение от 110 км/ч на магистралите и 20 км/ч в населените места.

Дали предложението ще бъде прието и мерките въведени, предстои да видим.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *