ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ГЕРБ към ДБ: С вас нямаме червени линии

Парламент ГЕРБ и Демократична България

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС се срещна с групата на "Демократична България". В началото на срещата председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, заяви, че очаква дебат или начални стъпки за търсене на конституционно мнозинство и попълване на квотите в Конституционния съд и във Висшия съдебен съвет, както и за главен инспектор в Инспектората на Висшия съдебен съвет. "С вас нямаме червени линии и вече демонстрирахме мнозинства по темите за еврозоната, за оръжието и военнотехническата помощ за Украйна, за решенията, свързани с енергетиката, Плана за възстановяване и устойчивост и решенията, с които задължихме Министерският съвет да внесе всички необходими законодателни предложения, както и по темата със закупуване на вторите осем самолета F-16 Block 70", изтъкна тя.

Шефът на парламентарната група на ДБ Христо Иванов посочи, че въпреки липсата на ясна формула за съставяне на кабинет, дори отвъд първия мандат, е важно да се водят разговори и да се търсят допирни точки, независимо от съществуващите различия, за да могат да се придвижат определени национални приоритети напред. "Ние не виждаме възможност да подкрепим първия мандат, но това не ни пречи по поредица от теми да работим заедно", допълни той. По думите му това е част от усилията за нормализация на българската политика. 

Иванов коментира, че правосъдната реформа и антикорупционните усилия са фундаментална предпоставка за цялостната нормализация на политическия диалог в България. Нашата диагноза е, че политическата криза се свежда до такива нива на недоверие, които не позволяват да се води нормален разговор като този, подчерта той. И добави, че фундаментален критерий, през който от ДБ ще оценяват възможността подкрепят кабинет и изобщо политическото позициониране на формацията и отношението ѝ към другите политически сили, е отношението към правосъдната реформа и борбата с корупцията. По думите му това е борба за установяване на върховенство на закона, а не борба за наказване на едни или други.

Делян Добрев от ГЕРБ обърна специално внимание на темата с цените на горивата, като отчете, че тя е основна и за ГЕРБ, и за ДБ. "Българският потребител продължава да плаща по 3,50 лева", уточни той и добави, че е твърдо решен да продължи борбата с тази несправедливост. 

Владислав Панев от ДБ каза добави, че по темата за енергетика от формация с ГЕРБ са на една страница. "Западна Европа влиза в период на рецесия и нашите основни пазари ще намалят потреблението си рязко. От тази гледна точка мерките, които парламентът и правителството трябва да се вземат за икономиката" не са за подценяване", смята той.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *