ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

ГЕРБ внасят предложение за намаляване на цените на горивата

бензиностанция

Днес депутатите от ГЕРБ предстои да внесат предложение за изработване на механизъм за намаляване на цените на горивата. Партията настоява енергийните компенсации за бизнеса да продължат и през следващата година, а битовите потребители да излязат на свободния пазар чак от 2026 година. Предложенията ще се обсъдят първо в комисията по енергетика.

Едно от предложенията на ГЕРБ е за всеки зареден литър гориво един лев да се връща във Фонда за енергийна сигурност, а след това сумата да бъде разпределяна към бензиностанциите, които да намалят крайните цени за потребителите.

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов е на мнение, че идеята е неработеща, защото ще носи приходи към европейския, а не към националния бюджет. В рамките на днешния ден той ще бъде изслушан в Народното събрание.

Другите две предложения на ГЕРБ, които комисията по енергетика ще разгледа, са отлагането на либерализацията на пазара на ток за битовите потребители до началото на 2026 г. и дефиниране на енергийната бедност. Ще се обмислят критерии за енергийно бедни, както и разработването и въвеждането на тръжна процедура за дългосрочна 10-годишна доставка на неруски природен газ, която Министерският съвет да предложи до 30 ноември тази година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *