ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Гешев с мрачна прогноза за правосъдието в България: Уплашен съм

Среща на главния прокурор Иван Гешев с парламентарната група на ДПС

Главният прокурор Иван Гешев се срещна с представители на ДПС. По-рано през месеца, той проведе разговори с „Български възход“ и ГЕРБ-СДС.

От ДПС поискаха от него информация как се е отразило на магистратите закриването на Спецсъда и Спецпрокуратурата, както и дали това дава отражение в нивата на престъпността, внасянето на обвинения и произнасянето на осъдителни присъди.

На въпрос дали има анализ за резултатите от закриването на спецправосъдието – как се е отразило на обществото, на съдебната система и на нивата на престъпността, отправен от Хамид Хамид, главният прокурор заяви, че след 10 ноември се очаква някакъв предварителен анализ за това, което се случва.

По думите му, европейските прокурори и съдии са изразили основно съжаление след това решение. „След 10 ноември очакваме предварителен анализ на това, което се случва. Резултатите вече започват да се появяват и ще са трагични за българските граждани. Донякъде съм удовлетворен, че успяхме да защитим българските магистрати“, посочи Гешев и нарече закриването на спецправосъдието „трагичен законодателен експеримент“.

„Това бе лустрация на съдии и прокурори, нещо, което Българската конституция не допуска. Конституционният съд потвърди това мое становище. Връщаме се към модели, които бяха отречени от европейските“, посочи обвинител номер едно и предрече особено мрачни перспективи в бъдеще.

"Недай си Боже, да се наложи да търпим последствията и в лично качество. Уплашен съм", посочи още Иван Гешев. 

Мустафа Карадайъ попита Гешев как вижда идеята да се оставят само административни функции на главния прокурор.

„Изглежда ми добре, защото ще живея по-спокойно. Надявам се да се срещнем с всички парламентарни групи. Не се притеснявам да чуя аргументите на ДБ и други партии. Надявам се нежеланието за разговор да не се дължи на страх или липса на такива аргументи“, отговори той.

За реформa в съдебната система много политици говорят, но малко действат, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в началото на срещата с главния прокурор Иван Гешев, която се проведе в зала "Запад" на Народното събрание. Разговорите са във връзка с писмо, което Гешев изпрати до всички депутати от 48-ия парламент във връзка с необходимостта от дебат за провеждането на правна реформа.

По думите на Гешев без диалог между властите няма как да се постигнат резултат. Той добави, че разделението на властите означава и взаимодействие между тях.

Мустафа Карадайъ коментира, че властта и властите трябва да са в услуга на бизнеса и гражданите, а да не са „бухалка“, както е в последните години. Той добави, че трябва да се спазват правата и свободите и заедно с това да се прилага законът, а не едното да бъде за сметка на другото.

В началото от Движението за права и свободи попитаха главния прокурор какво се случва със сигнала им за полицейски произвол по време на миналогодишните предизборни кампании.

По повод на тези случаи от ДПС зададоха десетки въпроси на тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков и на един от неговите отговори, ако виждат проблем в задържането на някои хора и принудителните протоколи, които бяха карани да подписват, да сезират прокуратурата, те обясниха, че са направили именно това.

Вместо това обаче, каза Мустафа Карадайъ, от прокуратурата получили статистика. Затова попита главния прокурор работи ли се по тези случаи.

Гешев използва повода отново да обясни каква е длъжността на главния прокурор – че той не може да дава нищо друго освен статистика, защото не може да се намесва във вътрешното убеждение на наблюдаващите прокурори.

Въпреки това си позволи като гражданин да каже, безадресно и без да посочи конкретно име, че напоследък се наблюдавало "въвеждането на някои тоталитарни рефлексии".

До тук приключи този разговор, след което последваха въпроси, свързани със специализираното правосъдие и натовареността на следователите. Общото мнение, което беше изразено на срещата, е, че правна реформа не е тази, която цели персонални промени, а тази, която променя модела.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *