ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Гьоков упрекна кабинета, че спъва ръста на минималната заплата

Левове

Днешното извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество започна с обсъждане на Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, внесен от парламентарната група на БСП. Срещата бе открита от вицепремиера и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

Предложението на БСП за минималната работна заплата беше представено пред социалните партньори от депутата Георги Гьоков, който е и председател на Комисията по труда и социалната и демографската политика в Народното събрание. Предлага се минималната работна заплата за страната за следващата календарна година да се определя до 31 октомври на текущата година и да не може да е по-малка от 50 на сто от средната брутна работна заплата за страната за предходните 12 месеца.

Гьоков коментира, че разговорите за увеличението на минималната заплата за догодина е трябвало вече да са приключили, но според него това, че служебният кабинет не желае да определи размера й, спъва решението. Той посочи още, че от БСП настояват за 850 лв. и добави, че и синдикатите държали да има увеличение.

Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България бе категоричен, че не подкрепя искането за вдигане на минималната работна заплата и не одобрява предложението на БСП.

"Българска стопанска камара категорично не приема подобен подход при приемането на минималната работна заплата в страната, както се предлага в законопроекта", заяви Добри Митрев, който е председател на Българската стопанска камара и заместник-председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *