ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Главните прокурори у нас контролират изпълнителната власт

Министерство на правосъдието Крум Зарков

Главните прокурори у нас участват в политическия дебат, тъй като, чрез разширено тълкуване на Конституцията, те успяват да държат под контрол цялата изпълнителна власт. Това ще продължи да бъде така, ако не се постави рамка, което може да направи само Конституционния съд. Това заяви пред NOVA служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Според него проверките, които се назначават от прокуратурата, трябва да бъдат ограничени само до наказателните преследвания. В противен случай се обезсмисляло съществуването на много независими държавни органи.

Той заяви, че целта на служебното правителство е да подготви закони, така че когато новите депутати седнат зад банките, да започнат да дебатират бързо. Една от идеите е да се създаде нов орган, който да разследва само корупцията по високите етажи на властта. Следващата седмица служебната власт ще излезе с предложение и за това как да се избира въпросният орган.

„Ако той бъде избиран от парламента, това означава, че ще го назначава мнозинството, което пък ще крепи правителството. Това не ми се струва работещ вариант и следващата седмица ще предложим други решения”, каза Зарков.

Той коментира и твърденията на левицата, че президентът Румен Радев се меси в предизборната кампания чрез настоящия кабинет. „Всяко служебно правителство е било подлагано на подобна критика. В случая мога да кажа, че тя е напълно безпочвена”, категоричен бе Зарков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *