ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Голям пакет от антикризисни мерки готви коалицията

Георги Гьоков

Социалният министър Георги Гьоков заяви пред журналисти, че в коалицията се обсъжда „изключително голям пакет от антикризисни мерки“, които ще влязат в сила от 1 юли с актуализацията на бюджета. Той направи коментара си след участие в деветия конгрес на КНСБ, който се провежда в София днес. 

Министърът обясни, че от БСП са предложили необлагаем минимум, диференцирани ставки на продуктите от първа необходимост, включително и нулева ставка на ДДС за хляба, както и таван на цените. По думите му за голяма част от предложенията има разбиране сред коалиционните партньори. Такова липсва за необлагаемия минимум и тавана на цените, обясни той.

Гьоков обясни, че една от антикризисните мерки е замяната на ковид добавката с инфлационна. Той посочи също, че се обсъжда и 10 процента увеличение на пенсиите по „швейцарското правило“.

"Искам да направим преизчисление от първи октомври на всички пенсии", коментира социалният министър, като посочи, че целта е да се заличат разликите в размера на старите и новите пенсии. Според него по този въпрос има разбиране от коалиционните партньори, но не и от Министерството на финансите заради това, че са нужни „изключително много средства“. По думите на министъра предварителните сметки показват пет милиарда лева.

Попитан за състоянието на Сребърния фонд, Гьоков отговори: "Сребърният фонд се увеличава и е стабилен". 

Вчера социалният министър Георги Гьоков предложи от 1 юли пенсиите да бъдат повишени с 10 процента по така нареченото швейцарско правило, а всички пенсионери да получават инфлационна добавка от 60 лева на месец.

"Най-добрият вариант е от 1 юли да се осъвременят пенсиите с някакъв процент, който покрива инфлацията – например 10%, и след това се даде една добавка, която ще наречем "инфлационна добавка", която може да замести COVID добавката и да е размер пак на 60 лв. или малко повече. да речем", заяви Гьоков.

Според министъра от 1 октомври трябва да има ново повишение на пенсиите на основата на средния осигурителен доход за миналата година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *