ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Голяма част от българите все още не са решили за кого да гласуват

Яница Петкова

Два дни преди парламентарните избори на 2 октомври, степента на предвидимост е ниска, тъй като голяма част от гласоподавателите в последния момент ще вземат решение за кого да дадат вота си, каза пред Радио София Яница Петкова от "Галъп интернешънъл болкан". Тя уточни, че няма значителни размествания, които предизборната кампания да е отразила.

Последното национално представително изследване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено и поръчано за Българското национално радио, осъществено между 20 и 27 септември сред 1009 пълнолетни българи с таблети чрез пряко интервю "лице в лице" сочи, че ако изборите бяха в последните десетина дни на септември, ГЕРБ-СДС биха получили 25,8% от потенциалните гласове, "Продължаваме промяната" – 16,6%, а ДПС и "Възраждане" спорят за третото място, съответно с 13,2% и 12,8%. БСП е с 9,2% от потенциалния вот, "Демократична България" – със 7,8%.

Предвиждането е трудно и за "Има такъв народ", които биха взели 4,2%, а "Български възход" са на самия ръб с 4%.

„Партиите са затвърдили своите позиции. Естествено това не означава, че окончателната картина ще бъде такава. До голяма степен това, което е акцент в тази кампания, е самата активност, както на париите, така и на избирателите, която в действителност е ниска и може би ще е по-ниска отколкото беше миналата година есента“, обясни Петкова.

Преди няколко седмици от социологическата агенция направиха прогноза за формула 6+2 формации – шест сигурни и две, за които няма такава сигурност. Под бариерата остават "Изправи се, България" и ВМРО, съответно с резултати от 1,9% и 1,2%.

По думите на Яница Петкова, в неделя се очаква под 40% от имащите право на глас да отидат до урните.

„Много е трудно да се прогнозират изборните резултати. Част от запитаните дали ще гласуват, всъщност предстои тепърва да решат за коя партия ще гласуват. Това прави доста трудно предвидими резултатите, особено на последните две партии – „Има такъв народ“ и „Български възход“, допълни Яница Петкова.

Трудната предвидимост на последните три избора се дължи на ниската избирателна активност. Това се отнася, както за първите две партии, така и за последните две, уточни Петкова.

„Каквито и да са резултатите, ако структурата по време на изборния ден се запази такава каквото е сега, е ясно, че който и да е победител няма да има мнозинство, а пък по време на кампанията не ни показаха някаква склонност за диалогичност“, каза още Яница Петкова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *