ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Гълъб Донев се срещна с представители на ръководството на „Лукойл“

Министерски съвет Гълъб Донев

Министър-председателят Гълъб Донев се срещна с представители на ръководството на енергийната компания „Лукойл“, съобщиха от правителствената пресслужба. 

В рамките на разговора в Министерския съвет бяха обсъдени възможности за овладяване на инфлационните процеси и мерки за стабилизиране на икономическата среда в страната.

Премиерът Донев акцентира върху цените на горивата като ключов фактор за развитието на стопанския живот и за потреблението.

Съвместно с представителите на „Лукойл“ бе изразена позицията, че е от съществено значение да бъдат разгледани всички пазарни възможности за намаляване на цените на горивата за крайните потребители.

Това ще е важна стъпка за постигането на по-благоприятна за всички икономическа среда в България.

По-рано днес и президентът Румен Радев се срещна с ръководството на "Лукойл".

Представители на българското правителство и на компанията "Лукойл" са набелязали мерки, за да бъде осигурен пазарът на горива във връзка с предстоящото влизане в сила на петролното ембарго, което ЕС наложи на Русия. Това обяви президентът на руската компания Вадим Воробьов. 

"В компанията виждаме бъдещето разделено на три периода. Първият е през декември, когато влиза в сила ембаргото за руския петрол, вторият – от 5 декември до 31 декемеври 2024 г., когато ще започнат действат санкциите за българската икономика. И третият етап е как ще се развива вътрешният пазар след 2024 г. като се има предвид "Лукойл Нефтохим Бургас". За целта изработихме мерки за поддържане стабилността на икономиката. Договорихме се и ще продължим да разговаряме с българското правителство за изговаряне на средносрочни мерки. Тъй като не знаем как ще продължат нещата след това, смятам че през първото тримесечие на следващата година трябва да се създаде работна група, която да се занимава с предложенията и евентуалните проблеми, които могат да възникнат в момента, в който ембаргото влиза в сила и в България", каза Воробьов в началото на срещата си с президента Румен Радев.

Държавният глава благодари на представителите на компанията, като посочи, че "Лукойл" е важна част от българската икономика, един от основните работодатели и основен производител на горива с преобладаващ пазарен дял. 

"Високите цени на горивата са сред водещите причини за поскъпването на всички стоки и услуги и водят до свиване на потреблението, което е загуба не само за потребителите, но и за производителя. Затова считам, че предстоящата ви среща с българското правителство е една добра възможност, разбира се, следвайки строго пазарните механизми, да се набележат мерки за стабилизиране на икономическата среда и за борба с инфлацията в полза на българския потребител", посочи Румен Радев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *