ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Хакерската атака срещу български институции идва от Русия

хакер

Сайтовете на няколко държавни институции станаха обект на хакерски атаки, чийто източник е руският град Магнитогорск. Атаката е била овладяна, а ГДБОП и ДАНС проверяват случая. "Хакерската атака срещу множество министерства е ясен криминален случай, който засяга устоите на българската държава." Това каза на брифинг главният прокурор Иван Гешев. Обект на атаки са МВР,  Министерството на отбраната, Министерството на правосъдието, Конституционният съд, президентството, обясни той. Софийската градска прокуратура е възложила проверка по случая. "Работи се съвместно с колегите от ГДБОП и ДАНС. Тук не е подложена на хакерска атака институцията президентство и сайта на президентството, обект на атака е българската държава, и то българската държава, като част от европейското семейство", заяви главният прокурор. 

Случаят е изключително сериозен за българската национална сигурност. Два месеца е срокът за разследване. Атаката е била потенциално предвидима, защото сме част от Европейските ценности и спазваме европейските ценности, посочи още главният прокурор.

Специализираният софтуер е дал възможност да се проследи атаката до нейния зародиш и тя тръгва от град Магнитогорск, потвърди шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов. По думите му дали е едно лице, група хакери или държавна структура, или някой просто си играе, което е малко вероятно, ще го установи разследването. "Надявам се по пътя на международната правна помощ да установим и конкретните лица, които стоят зад тази атака, а не само мястото, откъдето се прави опит за дестабилизиране на държавата", добави Сарафов. И припомни, че това не е първата хакерска атака срещу държавата. Атаката срещу "Български пощи" беше проведена също от територията на Руската федерация", припомни шефът на националното следствие.

По въпроса за българското законодателство Иван Гешев коментира, че то не е променяно от 30 години. "Нашето законодателство е морално остаряло, то е от времето на Тодор Живков, коментира Гешев. Няма как с негодни закони да произведеш резултата, който очакват българските граждани. А защо не се променят? Мисля, че никой няма интерес да го направи, защото тогава няма да може да говорим за борба с корупцията, ще се притеснява за личната си безопасност, ако е нарушил закона", отбеляза обвинител номер едно.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *