ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

И таксиметровите шофьори излязоха на протест

Протест таксита таксиметрови шофьори

Таксиметрови шофьори от цялата страна излязоха на протест пред съдебната палата в София в подкрепа на техен колега от Ямбол, който беше прострелян по време на работа през 2017 година. Демонстрацията е и срещу решението на съда.

На 11.12.2017 Апостол Вълчев беше прострелян, докато е на работа, от двама клиенти край Ямбол. Последваха серия от съдебни дела, намаляване на присъдите на извършителите и изменение на обвинението от предумишлен опит за убийство с цел грабеж на "сплашване" и средна телесна повреда, обясниха организаторите на протеста.

Според работещите в бранша основният проблем е, че са премахнати радиостанциите, чрез които преди години таксиметровите шофьори общуваха и приемаха заявки. Когато имахме проблем, се обаждах по радиостанцията и колеги идваха, а сега, когато сме с таблети, това е невъзможно, разказа един от протестиращите. 

По думите им, има нужда от законови промени, но не са оптимисти, че те могат да се случат. Липсва и обединение на работещите в сферата. Една от причините отново е липсата на радиостанциите." Преди си говорехме по тях. Ако сега ги имаше – колите тук и протестиращите щяха да са много повече", каза друг от събралите се в подкрепа на Апостол Вълчев. Друг проблем, който посочиха от бранша, е липсата на паник бутон в колите, който преди години е изискван, но по-късно това изискване е премахнато.

Протестът започна на пл. "Княз Александър I Батенберг", където шофьорите от протеста паркираха своите коли, а по-късно се преместиха пред Съдебната палата.

Таксиметровият бранш в София внесе в Столичния общински съвет (СОС) искане за увеличение с 15% на минималната и максималната тарифа за километър пробег. Съгласно Закона за автомобилните превози общинските съвети имат задължението минимум един път в годината да актуализират максималните и минималните цени, съобразно икономическата обстановка, каза за БТА председателят на Националния таксиметров синдикат Красимир Цветков. Той посочи, че в София такава актуализация не е правена от девет години, което наложи рязкото увеличение от миналата година.

На заседание на Транспортната комисия в СОС тази седмица от сектора са изразили искания за 20 % ръст. 

Тази година вече имаше поскъпване на таксиметровите услуги. От 1 януари минималната дневна тарифа е 1,05 лева на километър, а дневната максимална тарифа – 1,78 лева. Минималната нощна тарифа стана 1,21 лева на километър, а цената на нощния таксиметров превоз на километър – 2,19 лева.

Друго искане е свързано с данъка за превоз на пътници от таксиметрови шофьори, който се определя от общините и е в размер от 300 до 1000 лева. За столицата той е малко над 800 лева. Идея на браншовите организации е да сработи мярката, според която таксиметровите шофьори плащат минимален размер от 300 лева., а държавата компенсира общините до приетия от тях размер на данъка.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *