ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

И здравните инспектори на протест за по-високи заплати

КНСБ

Служители на Регионалните здравни инспекции в цялата страна излязоха днес (26 август) на протест за по-високи заплати. Настояването им за увеличаване на доходите е подкрепено от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). Регионалните съвети на конфедерацията се присъединиха към протестиращите в Шумен, Варна, Разград, Стара Загора, Благоевград, Дупница и Враца.

На много места в страната работещите заявиха исканията си и с плакатите и посланията от националната протестна кампания на КНСБ “Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата!”.

От КНСБ настояват за вдигане на доходите най-малко с размера на инфлацията, която на годишна база за месец август е близо 18 процента. За работещите в бюджетната сфера, които не са получили никакво увеличение на възнагражденията си през тази година, конфедерацията иска до края на 2022 година в бюджета да бъдат заделени 140 млн. лева.

Пред сградите на здравните инспекции служителите обясниха, че работата им е много, а възнагражденията – ниски. Те настояват за увеличение на заплатите със задна дата, както и за премахване на натрупаните диспропорции в заплащането на служители, които са на една и съща длъжност.

“Две години заплатите в РЗИ не са променяни, а в актуализираните през август бюджети няма инфлационен индекс. Един здравен инспектор взима 900 лева, хората с основание са демотивирани. Чакахме, проявихме разбиране, но търпението ни се изчерпа”, заяви синдикалният лидер на КНСБ в РЗИ-Благоевград Валентина Георгиева.

Ако до края на седмицата няма отговор от изпълнителната власт, служителите от РЗИ обявиха, че ще пристъпят към протест пред здравното министерство.

Борислава Кирилова

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *