ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Иванов: Опраскаха възможността на българина да гласува с машина

Христо Иванов

"Опраскаха възможността на онази половина от българските граждани, всъщност по-голямата част от нея, която вярва на машините и иска да гласува машинно и по този начин да упражнява гласа си."

Това заяви Христо Иванов – председател на парламентарната група на "Демократична България" от кулоарите на парламента. Според него лишаването на половината от българските граждани от машинното гласуване е антидемократично. 

"За да се прави правителство на малцинството трябва да има усилие, някаква диалогичност за намиране на допирни точки, за взаимно убеждаване, включително и на обществото, че въпреки всичките разделения е възможно да работим заедно", обясни Христо Иванов. Според него вместо да се случи това обединение с абсолютна настоятелност е бил "прокаран" този Изборен кодекс, който по негови думи се е оказал една лъжа в сравнение с предварителните заявки.

"Първо казаха, че искали да вкарат възможности за гласуване на хартия, а всъщност се оказа, че ликвидират машинния вот", подчерта народният представител. Той изрази мнение, че по този начин са показали как упражняват властта си, а именно с лъжи и с насилване на процедурата, като очевидно имаше предвид "хартиената коалиция" на ГЕРБ, ДПС и БСП.

Христо Иванов допълни, че с "тропане по масата не може да се говори за нещо толкова крехко като едно правителство на малцинството".

На въпрос, свързан с назначаването на главния прокурор, и с това, че Христо Иванов е бил не само против Иван Гешев, но и против Сотир Цацаров, бившият правосъден министър отбеляза, че проблемът е структурен и е от времето на Иван Татарчев. По думите му фигурата на главния прокурор  обслужва задкулисието и реформата не може да започне, като се пропусне поредният "келнер на задкулисието".

От ДБ ще искат оставката на всеки "келнер", увери Иванов и поясни: "Ясен е конституционният текст, който казва, че изпълнителната власт е тази, която отговаря за сигурността и от тази гледна точка ние винаги сме смятали, че премиерът трябва да има отговорност в конфигурирането на ръководствата на службите. Въпрос на дебати е дали това да става само с изслушване в парламента или със санкция от парламента", посочи още депутатът. 

На въпрос за реализирането на третия мандат, съпредседателят на ДБ коментира, че "ГЕРБ не може да не знаят, че, който е влязъл в управление с ДПС, това за него означава ликвидация. "Или означава да се консумира властта с такава стръв, че да се надяват да оцелеят", направи Христо Иванов и второ предположение.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *