ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Изплащат се пенсиите с 60 лв. добавка и изравнителни доплащания

пари

Пенсиите за месец февруари се изплащат от днес, както и COVID добавката от 60 лева и изравнителните доплащания за тези възрастни, които през януари получиха по-малко спрямо декември заради намалената наполовина COVID добавка.

В общата изравнителна сума, която се изплаща, не се включва полученото през януари доплащане за 7-те дни от декември, то отчита направеното преизчисление с по-високия коефициент за годините стаж.

Любомира Язаджиева, директор на дирекция „Пенсии“ в НОИ даде пример какво получават днес възрастните хора като плащания от НОИ за месец февруари.

„Ако примерно пенсията преди преизчисляването на 25 декември е била 520 лв., при преизчисляването тя е станала 568 лв., т.е. повишила е с 48 лв. Но има 12 лв. разлика до 60-те лева, с които е намалена COVID добавката. Тези 12 лв. разлика за януари и 12 лв. разлика за февруари  ще бъдат изплатени сега с февруарската пенсия“, обясни тя пред БНР.

От Националния осигурителен институт (НОИ) напомниха, че към пенсиите за януари е била изплатена и разликата от преизчисляването за 7-те дни от декември, но тя не е в размера на преизчислената пенсия.

На сайта на НОИ от днес ще е достъпна с ПИК електронна справка, която да ориентира хората за направените плащания. В графата „Забележки“ това ще бъде отразено.

„Разликата между новия преизчислен размер на пенсията и стария размер на пенсията, която се отнася за последните 7 дни на месец декември, не се взема предвид при изчисляването на разликата от декемврийската спрямо януарската сума от пенсии и COVID добавка“, обясни Любомира Язаджиева.

Хората, които получават парите от пощенски клон, ще получат справката под формата на служебна бележка.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *