ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Кабинетът одобри проектозакона за личния фалит

Министерство на правосъдието Крум Зарков

Кабинетът одобри проектозакон за несъстоятелност на физическите лица или още проект на Закона за личния фалит. Това обяви служебният министърът на правосъдието Крум Зарков на брифинг в Министерския съвет. "Законът предлага правна уредба по несъстоятелност на физическите лица, която да запълни празнотата и да уреди производство в съответствие с обществените очаквания, изискванията на актовете на Европейския съюз и особеностите на националната ни правна система. Няма развита държава, в която да няма закон на личния фалит. България твърде дълго остана без такъв закон", подчерта Зарков.

Единствено добросъвестни длъжници ще могат да поискат образуване на производство и да бъдат освободени от непогасени задължения. Министърът обясни, че като добросъвестен се определя онзи длъжник, който поема задължения съобразно своето имуществено състояние и доходи, и който със своите действия не уврежда умишлено или поради небрежност интересите на своите кредитори. Законопроектът ще гарантира финансово обезпечение на длъжника и семейството му в рамките на производството, като съдът ще определи издръжка в зависимост от техните потребности. Издръжката няма да бъде по-ниска от минималната работна заплата. Несеквестируемото имущество на длъжника няма да подлежи на изземване. (Несеквестируемо имущество е това имущество на длъжника, срещу което в рамките на изпълнителния процес не могат да бъдат предприети мерки за принудително изпълнение – бел. ред.)

Проектът е изготвен от Министерството на правосъдието и Министерството на иновациите и растежа. "Този закон е с цел да помогне на хора, изпаднали във временно затруднение", изтъкна Зарков. Той се надява нормативът да бъде приет до края на 2022 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *