ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Кабинетът отпусна 18 млн. лв. за осигуровки в театрите

Велислав Минеков

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков благодари на колегите си от Министерския съвет, че в бюджета на ведомството му ще бъдат възстановени 18 млн. лева. С тези средства ще се покрият дължимите осигуровки на служителите в държавните културни институти в областта на сценичните изкуства за периода от септември до декември 2022 година.

„Това са 51 театри, поставени в критична финансова ситуация. Търпим щети не само по отношение на пандемията, но и заради високата инфлация, увеличаваща енергийните и материални разходи. Заради тях всички институти щяха да бъдат обречени и постепенно щеше да се стигне до затварянето им“, посочи Минеков.

На въпрос дали от Министерството на културата обмислят възстановителни дейности на паметника край Перущица, нашумял в публичното пространство покрай скандалната фотосесия на Рут Колева, Минеков отговори, че този монумент е общинска собственост. Освен това със средствата, с които Министерството на културата разполага, то не е в състояние да потегне паметника.

Служебният министър отново повтори как, когато поел поста, открил, че вместо 90 млн. лева за капиталови разходи били заделени само 55 млн. лева. От тях обаче не бил изразходван и един лев.

„Такова нещо не се е случвало в историята на Министерството на културата! Очертаваше се нулева година по отношение на теренните и археологическите проучвания! Наложи ми се извън обичайния сезон да подписвам разрешения за разкопки – от септември и в първите дни на ноември!“, не скри възмущението си проф. Велислав Минеков.

Той посочи и че няма обявена нито една обществена поръчка за последните седем месеца. В същото време даде уверение, че ще продължи да настоява за повишаване на бюджета на Министерството на културата, като обяви, че иска парите за култура да се увеличат със 160 млн. лева. Призна, че разговорите, които води с министъра на финансите с цел уговаряне на ръста на приходите, са трудни, но все пак – стъпка по стъпка и година след година се надява да стигне до заветните 1.4% или 1.6% от БВП за култура.

Минеков се оплака, че за съжаление по време на предишния си мандат е бил излъган от представителите на политическите партии, които, въпреки обещанията, вместо уговорените 184 млн. лева гласували само 98 млн. лева.

"Тази мизерия се отразява зле на нашите държавни институти", отчете служебният министър и посочи, че ако е бил приет предложеният от него бюджет, сега минимална заплата в държавните институти е щяла да бъде 1900 лева, а в националните – 2700 лева.

Реалноста обаче е друга – научните работници в музеите получават средна заплата от 850 лева и заради това предпочитат да преминат в системата на образованието, където заплащането е два пъти по-добро.

На въпрос дали отговорен за неизразходваните капиталови разходи е бившият министър на културата Атанас Атанасов, Минеков отговори, че случилото се не е зависело само от един човек – било то и министър.

"Първо, той разполага с кабинет – предполага се с експерти, които разбират какво се случва. Но никой от тях не е реагирал. Не е имало реакция и от страна на Министерския съвет, и от страна на Министерството на финансите. И като чета документите, аз се чувствам зле. И многократно си задавам въпроса – как е възможно това?", призна възмутен проф. Минеков.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *