ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Кабинетът предлага за обществено обсъждане минимална заплата от 770 лева

Минималната работна заплата да се повиши на 770 лева от първи януари 2023-а година. Това предлага Министерството на труда и социалната политика с публикуван за обществено обсъждане проект на постановление. Необходимите средства за повишаване на минималната заплата със 60 лева ще са за сметка на утвърдените разходи в бюджетите на министерствата.

Предложението минималната работна заплата да е 770 лева от 1-ви януари догодина на служебното правителство е на фона на вече приети от парламента с мнозинство на първо четене промени в Кодекса на труда, според които минималното възнаграждение да е половината от средното за предходната година или 850 лева.

Днес финансовият министър Росица Велкова коментира, че това ще утежни дефицита и ще го повиши с около един милиард лева.

В мотивите на социалното министерство да предложи ръст от 60 лева е посочено, че след последната актуализация от април тази година икономическата политика е променена и е налице инфлационен процес. Актуализацията трябва да отчете тези настъпили промени, за да се отчете рисковете от нарастващо неравенство, бедност сред работещите и свиване на вътрешното потребление.

Според данните на НСИ инфлацията в България през октомври е 17,6% на годишна база, а предлаганият нов ръст на минималната заплата е с 16,9% спрямо размера от тази след облагане с данъци и осигуровки. При предлагано 770 лева минималното възнаграждение, чисто в джоба на хората, които го получават ще влязат 641 лева.

Според предварителни данни на НСИ, през третото тримесечие на 2022 г. наетите на минимална заплата са близо 458 000 и на годишна база намаляват със 7,6 на сто.

Постановлението трябва да се обсъди в Националния тристранен съвет, преди да бъде прието от служебното правителство.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *