ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Какви съдебни реформи ще ни ,,продадат‘‘ на 2 октомври

мълчанието на агнетата

Голямо недоволство е обладало партиите ни с поглед към бъдещото 48-мо Народно събрание. Негодуват срещу съдебната ни система. Така накратко можем да обобщим предизборните им платформи, в които те яростно се обявяват за нови реформи. Когато обаче стане въпрос да се действа, се получава малко като във филма ,,Мълчанието на агнетата“. Главен герой в хоръра отново са ГЕРБ. Някой да не би да се учудва?! ГЕРБ пак са най-амбицирани и пак предлагат най-много подобрения в правосъдната ни система. Само да не забравяме, че те бяха на власт цели 12 години (от 2009 до 2021г.), през които имаха доста възможности да направят всичко, за което се обявяват в предизборната си програма. Май шизофренията ги гони?! Хем нищо не направиха, хем промени искат.

За да бъдем по-конкретни и да не сгъстяваме мъглата, в която за мнозина е обвит проблемът „реформи в съдебната система“, ще направим кратко сравнение. Ще представим предложенията на осем от партиите с най-големи шансове да влязат в 48-мото Народно събрание.

Според обещанията си те се разделят на няколко групи. Едни се обявяват за радикални промени и яростно защитават идеята, че корупцията в съдебната власт трябва моментално да бъде изтребена, до крак. Други смятат, че чак толкова скорострелни реформи не са нужни.Има и такива, които и думичка не са отронили по темата… Дали защото и идея си нямат какво да кажат или са сметнали, че съдебната система не е сред техните приоритети. Можем само да предполагаме.

ГЕРБ направо са се олели в предизборната си програма – не точки, не параграфи, цели 17 страници само на тема „съдебна реформа“. И още в началото – директни обвинения срещу ДБ, ИТН, ПП и БСП – щом взели властта в ръцете си през април 2021 г., и веднага разказали играта на цялата система. От ГЕРБ пакетират в едно „партиите на промяната“ и ги сочат с пръст – те си правели експерименти с правораздавателната и правоохранителната система! После надълго и нашироко обясняват колко много са постигнали през 12-е си години управление и как именно те са започнали съдебната реформа . Хем много направили, хем от съдебната система нищо не ставало. Та така в заключение ГЕРБ  се обявяват за изменения в Конституцията на Република България, за приемане на нова правна уредба, за повишаване на отчетността на Главния прокурор и за още много подобни ,,леки промени“, за които все чакаме и не искаме и да се сещаме кога трябваше да са се случили.

От ,,Продължаваме Промяната“ изразяват твърда решителност – обявяват, че ще водят безмилостна война срещу корупцията по високите етажи на властта. И те подчертават, че през 7-те месеца управление взели куп мерки за справяне с проблема. Развяват знамето „Капитан Андреево“ – граничният пункт, където вече е спрян вносът на отровни плодове и зеленчуци с канцерогенни пестициди до българската трапеза. В предизборната си платформа партията ясно дава да се разбере, че ще търси отговорност от всички политици, участвали в корупция. Държат да има механизъм, който да разследва главния прокурор за извършени престъпления. Настояват за инструмент, с който той да бъде отстранен от длъжност, докато тече разследването срещу него. И те са за по-бързо и ефективно правосъдие.

А ДПС? Ех, тези суперактивни в предизборните си обиколки депутати – в предизборната им програма няма и думичка за съдебната реформа. Но за да не излезе, че само „чекваме“ думи, да припомним – на 1-ви февруари в Брюксел лидерът на движението – Мустафа Карадайъ обяви, че ДПС застава зад идеята за промени в Конституцията, за разследване на главния прокурор и др. Тогава движението поиска разделяне на Висшия съдебен съвет, като от него задължително се извадят главният прокурор, председателите на върховните съдилища, както и министърът на правосъдието.

От БСП споделят сходна идеология с досегашните си партньори във властта – ПП и ДБ, че никой не е над закона. И те искат отстраняване на политическото влияние върху системата, както и изкореняването на двойния стандарт в прокуратурата. Партията настоява за ,,съдебен контрол върху актовете на главния прокурор“, както и нова структура на Антикорупционната агенция. Също така наблягат на исканията за промени в Правилника на Народното събрание, при които да имат ясна процедура на законодателните инициативи.

,,Възраждане“ категорично се обявяват за ,,подчиняване на прокуратурата на изпълнителната власт“. Според партията системата е не само неработеща, но корумпирана. Затова обещават, че ако ,,Възраждане“ вземе властта в свои ръце, ще има специализирана структура за борба с корупцията по високите етажи, а ръководството й ще бъде избирано само с ,,мажоритарен вот“. От партията смятат, че както е било в миналото, така трябва да стане и сега – ВСС да бъде съставен от действащи магистрати, които периодично да се отчитат пред Народното събрание.

,,Демократична България“ настоява, че в правосъдната система няма място за злоупотреби с власт и публични средства. Те искат да работят за страна, в която да има върховенство на правото, независим съд, както и реформирана прокуратура, която е прозрачна, отговорна и редовно се отчита. От ДБ смятат да реформират ВСС, да променят както Конституцията, така и Закона за съдебната власт.

Партията на Стефан Янев ,,Български Възход“ така и не се ангажира да публикува предизборна платформа. Затова единственото, което можем да отбележим е, че в свои интервюта лидерът на ,,Български Възход“ споменава, че съдебната система има нужда от реформа. С какви мерки партията на Стефан Янев смята да я извърши, на драгия избирател хич не му става ясно.

От „,Има такъв народ“ са решили, че не им се занимава с нова предизборна програма и са използвали старата. Предлагат мерки, които вече са взети, като например ,,закриване на специализираната прокуратура и специализирания съд“. Онова, което все още не е направено, а те ни го обещават, е пряк избор на главния прокурор, както и промени в изборното законодателство чрез осигуряване на политическа отговорност, прозрачност и отчетност, чрез личен пример. Също така заемат позиция, че е нужно да се осигури по-голяма бързина и прозрачност в съдебните производства чрез въвеждане на електронно правосъдие. Обявяват се и за съществени промени при разходването на публичните средства.

Каква ирония само – нима не с активното участие на ИТН сега държавата влага публичен ресурс в размер на 70.5 млн. лева за провеждането на предсрочните парламентарни избори? Претоплената предизборна „манджа“ започна да нагарча. За да не се вкисне още повече положението, вземете мерки. Какви точно – вие си знаете. Но точно в неделя не ходете за гъби – за да не трябва пак да си припомняме "Мълчанието на агнетата".

Александра Трифонова

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *